29

Zo kun je de tuin onderhouden in de zomer

Hoewel de lente officieel nog niet voorbij is, lijkt het de afgelopen tijd wel hartje zomer. Heerlijk die zon en warme temperaturen! We mogen eindelijk weer een terrasje pakken en kunnen weer gezellig barbecueën met het gezin. Maar vergeet je niet om ook de tuin wat extra aandacht te geven? In dit artikel geven we advies over het tuinonderhoud in de zomer.

Regelmatig het gazon maaien

Als je een flink grasveld in de tuin hebt, is dit vanzelfsprekend een groot onderdeel van de tuin verzorging. In de zomer is het niet overbodig om het gazon iedere week te maaien. Is het extreem warm en erg droog? Dan is het beter om het gras wat langer te laten groeien om uitdroging te voorkomen. Je kunt het gazon daarnaast iedere maand bemesten – bij voorkeur vlak voor een regenbui.

Gazon besproeien in de avond

Als het voor een lange periode erg droog is, is het verstandig om het gazon te besproeien. Dit kun je het beste in de avond doen als de zon niet zo fel meer is. Hierdoor zal het gazon namelijk niet verbranden. Let op: maak het gras niet iedere dag drijfnat. Dit maakt het juist lastiger om te herstellen.

Hagen snoeien in de zomer

Je kunt veel planten en bomen snoeien in de zomer. Vooral de hagen zijn in juni en juli aan de buurt. Denk aan een beukenhaag, snelgroeiende conifeer, taxushaag en laurier. We raden aan om een tuinkalender van juli op te zoeken om precies te zien welke planten je mag knippen.

Plantenborders bijsnoeien

Let verder goed op de bloeiende buitenplanten in de zomer. Als ze te groot en te zwaar worden, kun je ze het beste even bijsnoeien of ondersteunen. Zomer hangplanten kun je eventueel ook helemaal door laten groeien. Het is daarnaast belangrijk om rozen en een rozenstruik te snoeien in de zomer. Na de bloei knip je ongeveer twee blaadjes onder de vertakking af. Ook lavendel kun je het beste snoeien in de zomer.

Kroos en algen verwijderen uit de vijver

Heb je een mooie vijver? Probeer deze dan zo schoon mogelijk te houden. Haal regelmatig kroos weg met een schepnet en verwijder algen met een grote stok.

Aandacht voor vogels en insecten

Bij het onderhoud van de tuin mag je tot slot denken aan de vogels en insecten. Plaats geurige bloemen voor de vlinders en bijen, vul het vogelbadje met fris water en creëer rustige plekjes met veel groen.

Lees ook ons artikel: Tips voor een diervriendelijke herfsttuin

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply