41

Tips voor een diervriendelijke herfsttuin

De herfst is een geschikte periode om alle dieren eens flink te verwennen. Ze moeten zich namelijk goed voorbereiden op de winter. Ze gaan op zoek naar voedsel en een veilige schuilplaats. Jij kan ze hier een handje bij helpen door de tuin diervriendelijk te maken. Ben je benieuwd hoe? Lees dan zeker de onderstaande tips even door.

Controleer de spullen van vorig jaar

Misschien heb je vorig jaar al een voedersilo of een voedertafel aangeschaft voor de vogels. Super! Vergeet alleen niet om deze spullen weer even te controleren. Kijk of er niets kapot is en maak het eventueel schoon. Zo kun je het deze herfst ook weer gebruiken.

Hang nestkastjes op

Ook nestkastjes zijn erg belangrijk voor vogels. Hang deze huisjes niet te laag en zorg er weer voor dat ze schoon zijn van binnen.

Denk ook aan de eekhoorns

Er zijn ook speciale voederhuisjes voor eekhoorns. Deze kun je dus ook in de tuin plaatsen. Wie weet kun je de mooie beestjes af en toe spotten terwijl ze hun voorraad aanleggen.

Gebruik gevallen herfstbladeren

Voor het gazon is het natuurlijk beter om regelmatig de bladeren weg te harken. Toch is het niet nodig om al deze mooie herfstbladeren weg te gooien. Maak er juist een hoopje van en leg het ergens in een hoekje in de tuin. Dit is niet alleen een fijne plek voor insecten, maar ook voor egels. Schuif het blad eventueel onder een bosje zodat het niet meteen weer wegwaait.

Verzamel oud hout

Naast gevallen bladeren, kun je de dieren ook blij maken met oud hout. In zo’n stapel kunnen egels, kikkers en allerlei insecten goed overwinteren.

Plant bloemen voor de vlinders en bijen

In de herfst zijn er nog genoeg vlinders en bijen te vinden. Plant daarom een aantal bloemen die deze insecten aantrekken. In het najaar bloeit heide en herfstaster heel goed. En het fleurt de tuin ook meteen op!

Plaats een heg of struik in de tuin

Vogels zijn gek op heggen en grote struiken. Hier kunnen ze zich namelijk goed in verstoppen. Van een kale herfsttuin worden dieren dus niet gelukkig.

Let op wat je de vogels voert

Gelukkig is er heel veel vogelvoer verkrijgbaar in de winkel. Dit kun je dus rustig aan de vogels geven in de herfst. Hang alleen geen vetbollen of pinda’s op met een plastic netje eromheen. Hier kunnen vogels in verstrikt raken. Daarnaast is het niet goed voor het milieu.

 

 

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply