46

Veilig thuis klussen: 5 tips

Je zou verwachten dat er veel ongelukken gebeuren in de bouwsector. Toch blijkt het aantal ongelukken daar vele malen lager te liggen dan het aantal ongelukken bij thuisklussers. Jaarlijks komen er 4.000 thuisklussers in het ziekenhuis met oogletsel. Ruim 3.000 komen er binnen met letsel aan de handen. We hebben het dan nog niet eens gehad over al die andere mogelijkheden, zoals verwondingen aan de voeten of het hoofd. Thuisklussen is leuk en goedkoop, maar blijkt in de praktijk best gevaarlijk. Dat komt vooral doordat er onveilig gewerkt wordt. Wij geven 5 tips waarmee jij een stuk veiliger kunt klussen thuis.

Veilig thuis klussen

1.      Veiligheidsschoenen en -kleding

Veiligheidsschoenen zijn in de bouwsector verplicht. Bij thuisklussers niet, maar gezien de hoeveelheid ongelukken zijn ze zeker verstandig om te dragen. Je draagt ze bij zwaar werk of bij sjouwwerk. Ook veiligheidskleding is eigenlijk een must bij het thuisklussen. Denk aan het gebruik van een goede werkbroek en werkjas. Deze hebben geen overbodige frutsels, touwtjes en ritsen die vast kunnen blijven zitten in machines. Verder zijn ze van stevige stof, waardoor je jezelf veel minder snel bezeerd.

2. Veiligheidshandschoenen en -bril

De meeste klussers komen bij de dokter of in het ziekenhuis door letsel aan handen en/of ogen. Vooral de ogen zijn kwetsbaar, maar ook letsel aan de handen komt veel voor. Vaak zijn de mensen die in het ziekenhuis terecht komen daarna nog langdurig arbeidsongeschikt. Het is dus altijd verstandig om stevige veiligheidshandschoenen en een beschermende bril te dragen. Je ziet er niet zo elegant uit, maar het voorkomt veel ellende. Zowel de bril als de handschoenen zijn ook praktisch bij kleinere klussen, bijvoorbeeld bij het leggen van laminaat. Zo komt er geen stof en viezigheid in je ogen en zul je je handen niet bezeren.

3. Werk veilig met apparaten

Apparaten werken vaak met hoog vermogen. Neem bijvoorbeeld een cirkelzaag, die meestal meer dan 3.000 toeren per minuut maakt. Het zaagblad maakt dus 3.000 hele rondjes per minuut. Er zijn niet eens twee seconden nodig om dwars door een vinger te zagen! Lees dus altijd de veiligheidsinstructies en hou je hieraan. Hou je niet van lezen en wil je gelijk beginnen? Zorg dan in elk geval dat je je vingers altijd minimaal 10 cm bij bewegende delen vandaan houdt. Verder werk je altijd op een tafel, zodat je niet in een onhandige houding moet staan. Werk nooit naar je eigen lichaam toe, maar er altijd vandaan!

4. Werken op hoogte

Soms moet je werken op hoogte. De meeste klussers gebruiken wat ze toevallig voor handen hebben. En soms is dat alleen een wiebelige stoel of een oude en gammele ladder. Liever niet doen! Zorg dat je goed en stevig staat, want anders werk je op een levensgevaarlijke manier. Buitenshuis gebruik je bij voorkeur een steiger, maar je kunt ook een degelijke ladder gebruiken. Binnenshuis kun je werken met een ladder of huishoudtrap (mits die stevig en stabiel is). Ga sowieso liever niet op stoelen of krukjes staan, want dan sta je gewoon niet stevig.

5. Werken met stroom

Het zal je verbazen hoeveel mensen jaarlijks ongelukken krijgen door stroomschokken. Dit gebeurt vooral bij het werken aan verkeerde apparaten, het per ongeluk doorboren van een kabel of het niet uitschakelen van de spanning. Vroeger ging het vooral vaak mis met apparaten met een transformator, waar je een uitzonderlijk sterke stroomschok van kunt krijgen. Tegenwoordig is het vaak gewoon een kwestie van slordig werken.

Het is best handig als je een manusje van alles bent. Je bespaart veel kosten op een monteur en je kunt veel dingen zelf oppakken. Het heeft echter ook een nadeel: thuis klussen kan gevaarlijk zijn. Er zijn geen regels voor, dus ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en die van anderen. Hou je dus in elk geval aan deze vijf regels, zodat je beter beschermd bent.

Show Comments

One Response

  1. werkschoenen-bouw 5 oktober 2017

Leave a Reply