Tips om een plantenmand in je interieur te gebruiken

Wat jouw favoriete woonstijl ook is, kamerplanten mogen niet ontbreken! Het is mooie decoratie die letterlijk meer leven brengt in je interieur. Je past de uitstraling gemakkelijk naar wens aan door de juiste pot te kiezen. Maar weet je wat ook heel tof is? Een plantenmand in plaats van een standaard bloempot. Planten in een mand ogen speels en trendy. Door de neutrale kleuren past het erg mooi bij een Bohemian, Scandinavisch, botanisch of een Ibiza interieur.

Plastic zak in de plantenmand

Omdat plantenmanden tegenwoordig zo populair zijn, zijn er manden met plastic voering te koop. Deze zijn van zichzelf al waterdicht en dus geschikt voor kamerplanten. Als je een mand hebt gekocht zonder zo’n plastic binnenkant, is het verstandig om dit zelf na te maken. Anders wordt het al snel een natte boel bij het watergeven. Dat is zonde van de vloer of het kastje waar de plantenmand op staat. Gebruik een stevige plastic zak of vuilniszak om de binnenkant van de mand te bekleden.

Schoteltje voor de stevigheid

Als de mand niet zo stevig is, kun je onderin nog een plantenschotel plaatsen. Dit houdt tegelijkertijd het water vast als de plastic voering toch kapot gaat.

Bloempot in de mand

Een andere optie is om de kamerplant eerst in een bloempot te poten en daarna als geheel in de plantenmand te plaatsen. Hierdoor is het nog steviger en hoef je je geen zorgen te maken over lekkage. Bij grote kamerplanten is het wel belangrijk dat het voldoende ruimte krijgt om te groeien. Zorg er dus voor dat de pot groot genoeg is.

Gebruik van hydrokorrels

Als je een grote plantenmand of plantenpot helemaal vult met aarde, kan het erg zwaar worden. Een handige tip is om ongeveer een kwart van de mand of pot te vullen met hydrokorrels. Hydrokorrels zijn gebakken kleikorrels die water opnemen en gelijkmatig verdelen. Hierdoor kun je wortelrot voorkomen en voelt de plantenmand tegelijkertijd wat minder zwaar aan (mits er niet te veel water in zit).

Mooiste plant mand combinaties

Eigenlijk kun je alle soorten kamerplanten in een mand plaatsen. Het is bijvoorbeeld prachtig om een grote cactus in een mand te zetten, maar ook een Monstera, Ficus, Sanseveria of een Palm komt goed tot z’n recht in een hippe plantenmand. Kies gerust voor een extra grote variant om een statement in je interieur te maken!

Tip: Lees ook ons artikel met verzorgingstips voor de 6 populairste kamerplanten.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply