40

Zo creëer je een rustgevende meditatieruimte bij je thuis

In ons hectische leventje is het belangrijk om regelmatig tot rust te komen. Dit gaat vaak erg lastig in een omgeving waar alles draait om werk of het gezinsleven. Het is daarom een goede zet om een rustgevende meditatieruimte in huis te creëren. Wij vertellen je hoe je dit kunt aanpakken en aan welke punten je moet denken.

Kies een aangename ruimte

Kies als eerste een ruimte die je gaat omtoveren tot meditatieruimte. Dit kan een aparte kamer zijn, een klein afgeschermd hoekje in de woonkamer of een fijne plek in de tuin. Het belangrijkste is dat de omgeving rust uitstraalt en dat je er met een goed gevoel kunt ontspannen.

Ruim alle rommel op

Ruim alle rommel in de gekozen ruimte op om te veel prikkels te voorkomen. Een nette opgeruimde kamer is nou eenmaal een betere omgeving om te mediteren. Is jouw slaapkamer of kantoor altijd een grote chaos? Dan is dit waarschijnlijk niet de juiste plek voor een meditatieruimte.

Richt het in naar jouw smaak

Een meditatieruimte moet netjes zijn, maar dat hoeft niet te betekenen dat de inrichting heel saai is. Je moet de ruimte vooral inrichten naar jouw eigen smaak. Misschien hou je van een licht en minimalistisch interieur of omring je jezelf graag met inspirerende kunst en een hoop planten. Kies kleuren, meubels en accessoires die jou aanspreken. Let op: de rustgevende sfeer moet wel blijven overheersen.

Laat genoeg frisse lucht binnenkomen

Het is niet fijn om een ademhalingsoefening te doen in een benauwde ruimte. Zorg er daarom voor dat er altijd genoeg frisse lucht binnenkomt. Zet voor of tijdens de meditatiesessie een raampje open.

Maak het comfortabel

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je comfortabel kunt mediteren. Misschien zit je graag op een harde ondergrond of heb je juist een meditatiekussen nodig om in een lotushouding te zitten. Een zachte mat of warme deken komt vaak ook goed van pas. Zorg er in ieder geval voor dat het aangenaam genoeg is om er regelmatig tijd door te brengen.

Zet muziek of een meditatie-app aan

Het is heel persoonlijk op welke manier je graag mediteert. Sommige mensen zetten graag rustgevende muziek aan terwijl anderen liever naar een speciale app met mindfulness oefeningen luisteren. Wat jouw voorkeur ook is, zorg ervoor dat de digitale apparaten je niet kunnen afleiden. Zet alle meldingen uit en leg de telefoon of laptop buiten handbereik. Anders kom je snel in de verleiding om ‘even dat berichtje te lezen’. Voor je het weet zit je alweer 10 minuten door je timeline te scrollen of ben je uitgebreid in gesprek met een goede vriendin.

Gebruik geurkaarsen of etherische oliën

Tot slot kun je de ontspannende sfeer uitbreiden met een fijne geur. Gebruik hiervoor een lekkere geurkaars of etherische oliën. Dit kan een heel positief effect hebben op je gemoedstoestand!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply