8

Zelfklevende plaktegels gebruiken in je badkamer of keuken: 6 tips

Plaktegels worden vaak gebruikt voor snelle make-overs en renovaties. De tegeltjes zijn ideaal voor een huurwoning, aangezien je ze net zo eenvoudig weer kunt verwijderen. Je kunt het bovendien op veel verschillende manieren gebruiken. Er zijn plaktegels voor de muur in je badkamer, voor de achterwand van de keuken, maar ook voor de wc vloer en douche. Let er wel op dat het waterbestendige pvc plaktegels zijn inclusief vochtbestendige lijm/plaklaag. Wil je binnenkort zelf aan de slag met plak tegels? Lees dan de 6 onderstaande tips eens door!

Tip 1. Meet het oppervlak nauwkeurig op

Meet van tevoren de plek waar de tegels komen nauwkeurig op en reken uit hoeveel je nodig hebt. Koop liever iets te veel dan te weinig. Bij veel prints en 3d plaktegels is het belangrijk dat het patroon doorloopt. Hierdoor kun je niet altijd gebruik maken van het restmateriaal.

Tip 2. Laat de plaktegels acclimatiseren

Door temperatuurverschillen kunnen plaktegeltjes krimpen of uitzetten. Plak ze daarom nooit direct vast, maar laat het materiaal eerst acclimatiseren in de juiste ruimte. Wil je bijvoorbeeld plaktegels op de keukenwand bevestigen? Leg ze dan 24 tot 48 uur op het aanrechtblad om te wennen aan de temperatuur. Zo voorkom je dat de plaktegels later kromtrekken of gaan bobbelen.

Tip 3. Bereid de ondergrond voor

Voor een langdurig mooi resultaat is het belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiden. Maak de ondergrond schoon, droog en egaal. Controleer daarnaast of de tegels geschikt zijn voor de desbetreffende ondergrond. Soms staat er speciaal aangegeven dat je de plaktegels over tegels kunt aanbrengen.

Tip 4. Begin in het midden

Het lijkt misschien gek, maar je kunt het beste in het midden beginnen met plakken. Zo is het makkelijker om recht te werken en een strak patroon te creëren. Dit is onder andere belangrijk bij een visgraat motief en mozaïek plaktegels.

Tip 5. Snijd de plaktegels op maat

Voor de zijkanten maak je de plaktegels zelf op maat. Gebruik hiervoor een scherp mes en een liniaal. Knip de tegels niet met een schaar, aangezien het resultaat nooit zo strak is.

Tip 6. Onderhoud op de juiste manier

Zodra de tegels eenmaal zijn geplakt, is het belangrijk om het op de juiste manier te onderhouden. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen en poets niet te hard. Bij plaktegels voor de badkamer vloer of het toilet moet je er op letten dat het materiaal niet te lang vochtig blijft. Maak de plaktegels dus niet alleen schoon, maar ook goed droog.

Heb je het plakken onder de knie? Lees dan ook meer informatie over raamfolie!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply