10

Zelf vloerkleed schoonmaken en opfrissen

Hoe goed je jouw woning ook schoonmaakt: na verloop van tijd kan een vloerkleed erg vies worden. Is jouw vloerkleed ook toe aan een schoonmaak- of opfrisbeurt? Maak dan gebruik van de onderstaande tips. Je leest diverse manieren om een vloerkleed zelf te reinigen of op te frissen.

Belangrijk: Check altijd het label van het vloerkleed om te bepalen op welke manier je het schoon kunt maken. Houd daarnaast rekening met het materiaal en het type kleed. Een wollen vloerkleed behandel je bijvoorbeeld anders dan een synthetisch vloerkleed. Ook zit er verschil in het schoonmaken van een laagpolig en hoogpolig vloerkleed. Test eerst op een klein stukje om te zien of het schoonmaakmiddel of de techniek geen beschadigingen/verkleuringen veroorzaakt.

1. Vloerkleed schoonmaken met soda

Je kunt een vloerkleed makkelijk schoonmaken met baking soda. Strooi de soda over het kleed, wrijf het zachtjes in met een microvezeldoek en laat het een paar uur intrekken. Daarna zuig je alle soda op met de stofzuiger.

2. Vloerkleed schoonmaken met biotex

Zijn er duidelijke vlekken zichtbaar? Dan kun je zelf het vloerkleed reinigen met biotex. Maak een sopje met wat biotex en warm water, doe het mengsel in een sprayflacon en spuit het op de vlekken. Laat het even intrekken en dep het vloerkleed zachtjes schoon en droog.

3. Vloerkleed opfrissen met waspoeder

Je kunt ook een tapijt schoonmaken met waspoeder. Dit werkt hetzelfde als met de soda. Strooi een beetje waspoeder over het kleed, laat het intrekken en zuig het poeder zorgvuldig op met de stofzuiger. Het ruikt daarna weer lekker fris!

4. Vloerkleed reinigen met stoomreiniger

Voor een grondige schoonmaak huur of koop je een speciale stoomreiniger voor vloerkleden. Het is belangrijk om het kleed daarna goed te laten drogen voordat je er grote meubels bovenop zet.

5. Vloerkleed schoonmaken met hogedrukspuit

Heb je een kleed onder de overkapping liggen of een speciaal buitenkleed op het terras? Dan kun je zelf dit tapijt reinigen met een hogedrukspuit. Houd wel voldoende afstand tussen de spuit en het kleed om beschadigingen te voorkomen.

Geen resultaat? Vloerkleed laten reinigen door een professional

Zie je na het toepassen van de bovenstaande tips geen resultaat? Laat dan jouw kleed reinigen door een specialist. Zij hebben hier de juiste ervaring en apparatuur voor. De kosten van professionele reiniging kunnen erg variëren. Het heeft te maken met het type tapijt en de gekozen reinigingsmethode. Houd rekening met een gemiddelde van €5 tot €30 per vierkante meter.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply