38

De opbrengst van zonnepanelen berekenen: zo doe je dat

Als je zonnepanelen wilt gaan plaatsen, wil je natuurlijk eerst weten hoeveel ze gaan opbrengen. Natuurlijk kun je informeren bij vrienden of familieleden die al zonnepanelen hebben. Ze hebben vaak een app waarop ze een overzicht zien van de opbrengst. Maar de opbrengst van de zonnepanelen van iemand anders, zegt meestal weinig over de opbrengst van jóuw zonnepanelen. Je kunt echter gewoon zelf uitrekenen hoeveel je zonnepanelen waarschijnlijk zullen opleveren per jaar.

1. Waar wil je de zonnepanelen plaatsen?

De opbrengst van zonnepanelen hangt sterk af van de locatie en de richting. De meeste schuine daken in Nederland hebben een prima hellingshoek voor zonnepanelen (ongeveer 35 graden). Maar je kunt zonnepanelen ook op een plat dak plaatsen op een stellage. De richting is eigenlijk het belangrijkst. Bij voorkeur zijn de zonnepanelen op het zuiden gericht, omdat de zon vanuit die kant het meeste kracht heeft. Het oosten en westen doen het ook redelijk, maar zonnepanelen die op het noorden worden gericht hebben maar een zeer matige opbrengst.

2. De twee typen zonnepanelen

Er zijn twee typen zonnepanelen: blauw en zwart. Sommige mensen denken dat het kleurverschil eigenlijk vooral voortkomt uit smaakverschil. De kleuren hebben echter niets te maken met persoonlijke smaak: het is echt een verschil in het type zonnepaneel. De zwarte panelen zijn vooral goed bij direct zonlicht, de blauwe panelen zijn vooral goed bij indirect licht (bijvoorbeeld als het bewolkt is). Daarom worden de zwarte panelen vooral geplaatst richting het zuidwesten, zuiden en zuidoosten, terwijl de andere richtingen meestal blauwe panelen krijgen.

3. Het aantal Wattpiek per zonnepaneel

De opbrengst van zonnepanelen hangt ook af van de eigenschappen van het paneel zelf. De opbrengst is afhankelijk van de grootte en capaciteit van het zonnepaneel. Dit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Als een zonnepaneel een capaciteit van 200 Wp heeft, kun je zeggen dat hij in de ideale omstandigheden 200 kWh per jaar oplevert. Helaas werkt het in de praktijk eigenijk nooit zo, omdat de omstandigheden nooit ideaal zijn in Nederland.

4. Wattpiek omrekenen naar kWh per jaar

Het aantal kilowatts dat een zonnepaneel per jaar oplevert, hangt af van verscheidene factoren. Het weer speelt een belangrijke rol, de richting van het zonnepaneel ook. Uitgaande van het weer in de afgelopen 10 jaar is berekend dat in Nederland een omrekenfactor van 0,85 geldt. Heb jij een zonnepaneel van 200 Wp, ligt het op het zuiden gericht in een hoek van 35 graden? Dan levert je paneel 200*0,85=170 kWh per jaar op. Ligt je zonnepaneel in een andere richting, dan loopt deze opbrengst nog wat verder terug.

5. Berekenen wat je nodig hebt

Wil jij graag duurzaam wonen en misschien zelfs energieneutraal wonen? Dan is het verstandig om eerst te isoleren en je oude apparaten te vervangen. Pas als dat klaar is, kun je berekenen hoeveel stroom je gemiddeld in de nieuwe situatie gebruikt. Het gemiddelde stroomverbruik bepaalt het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Vaak kan een leverancier je helpen met een precieze berekening van het aantal panelen dat in jouw situatie handig zou kunnen zijn.

De opbrengst van zonnepanelen hangt af van een aantal factoren. Je kunt haast nooit anderen vergelijken met jezelf. Dat kan alleen als je vergelijkt met iemand die vlakbij je woont en precies eenzelfde dak heeft als jij. Zelfs in een andere woonplaats kan er al best veel verschil in de opbrengst zitten. Maar eigenlijk verdien je zonnepanelen altijd terug, al duurt het in de ene situatie iets langer dan in de andere.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply