14

Zelf compost maken voor moestuin: zo pak je het aan

Wil je graag eigen compost maken voor de moestuin, maar heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken? Maak je geen zorgen: compost zelf maken is veel makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. Composteren is zowel goed voor het milieu als voor jouw portemonnee. Je hoeft geen dure meststoffen meer te kopen en bespaart zo veel geld. Bovendien geef je afval met een composthoop een nuttig tweede leven. In dit artikel delen we handige tips en een duidelijk stappenplan om zelf compost te maken. Alvast veel succes!

Hoe compost maken in een vat?

Je kunt op verschillende manieren een composthoop in je tuin creëren. Je kunt bijvoorbeeld zelf een compostbak maken in een houten vat of een kant-en-klare kunststof compostbak aanschaffen. Heb je een kleine tuin of wil je composteren op het balkon? Dan kun je een kleine compostbak zelf maken van houten planken.

Stappenplan om zelf compost te maken

Zodra je een goede basis hebt voor de composthoop, kan het echte werk beginnen. Hieronder vind je een handig stappenplan om het proces op de juiste manier aan te pakken en de compostering te versnellen.

Stap 1: Meng bruin en groen materiaal

Je kunt het beste compost maken van bladeren, takjes en stro (bruin materiaal) gecombineerd met allerlei groente- en fruitafval, gras en koffiedik (groen materiaal). Probeer een verhouding van 50/50 aan te houden voor het beste resultaat. Let op: voeg géén vlees, vis, zuivel of vetten toe aan de composthoop. Dit gaat erg stinken en trekt vooral veel ongedierte aan.

Stap 2: Dek de composthoop af

Zorg ervoor dat de composthoop niet uitdroogt. Denk het daarom altijd af met een deksel of bijvoorbeeld met een laagje oude bladeren. Zet de compostbak daarnaast op een zonnige plek om het composteerproces te versnellen.

Stap 3: Maak de composthoop nat

Is de compost ondanks het afdekken toch uitgedroogd? Voeg dan een beetje water toe om het geheel weer vochtig te maken. Dit is vooral belangrijk tijdens de droge zomermaanden.

Stap 4: Schep de compost om

Schep de composthoop af en toe om. Zo breng je extra zuurstof in de hoop en meng je alle bruine en groene materialen beter.

Stap 5: Neem de tijd

Geef het afval en de materialen voldoende tijd om te composteren. Dit duurt gemiddeld 6 tot 12 maanden. Zodra de compost klaar is voor gebruik, ziet het eruit als donkere aarde en heeft het geen sterke geur meer.

Heb jij al eens een eigen composthoop gemaakt?

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply