26

Compacte moestuin in een kleine tuin: zo doe je dat

Een grote lap grond is helemaal niet noodzakelijk voor een mooie moestuin. Je kunt er ook eentje aanleggen in een kleine stadstuin, het hoekje van de achtertuin of op het balkon. Er zijn genoeg handige trucjes om er een compact geheel van te maken. In dit artikel lees je een aantal tips en ideeën om zelf een compacte moestuin aan te leggen als je maar weinig ruimte hebt.

Kies gewassen die weinig ruimte innemen

Bij een kleine moestuin is het handig om vooral gewassen te zaaien/planten die maar weinig ruimte in beslag nemen. Denk aan allerlei soorten kruiden, wortels, lente-ui, radijsjes, knoflook, veldsla en prei. Daarnaast zijn er ook genoeg planten die omhoog groeien en kunnen klimmen. Peultjes, tuinbonen en klimcourgette nemen dus ook vrij weinig ruimte in beslag. Het is dan natuurlijk wel noodzakelijk om deze gewassen te ondersteunen of tegen een muurtje te plaatsen.

Zaai gewassen die snel groeien

Zaai/plant in een kleine moestuin vooral gewassen die vrij snel groeien. Zo kun je ze namelijk snel oogsten en direct een andere groentesoort zaaien. Op deze manier heb je in een jaar veel meer afwisseling.

Koop een compacte muurkas

Wil je het wat professioneler aanpakken? Schaf dan een tuinkas aan. Er zijn speciale muurkassen verkrijgbaar die maar weinig ruimte in beslag nemen. Deze compacte kas plaats je tegen een muur en richt je in met schappen of stellingen. In de kas zijn de gewassen beter beschermd tegen ongedierte en weersinvloeden. Ook zullen de gewassen door het aangename binnenklimaat een stuk beter groeien. Super handig!

Maak een verticale moestuin

Maak optimaal gebruik van de hoogte in je kleine tuin of balkon. Dit doe je niet alleen met klimplanten, maar ook door een zogenaamde verticale moestuin te creëren. Dit zijn simpelweg een aantal bakken boven elkaar waar je kleine gewassen in kunt verbouwen. Zet de stellage tegen de muur of gebruik zo’n plantenrek in een compacte muurkas.

Verbouw gewassen in potten

Je kunt de gewassen eventueel verdelen in je tuin door gebruik te maken van potten. Het voordeel hiervan is dat je de planten tijdens de vorst eenvoudig naar binnen kunt halen. In de zomer kun je de potten juist snel een ander plekje geven als de zon te fel schijnt.

Begin binnen met kweken

Voordat de vorstperiode echt is afgelopen, kun je binnen al beginnen met kweken. Zet de potjes in de vensterbank en koop eventueel een kleine kweekbak. Zodra de gewassen sterk genoeg lijken, kun je ze buiten in de moestuin zetten.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply