41

5 tips om het trappengat te schilderen

Het trappengat is een beruchte plek om te schilderen. Het is een lastige plek omdat het daar meestal behoorlijk hoog is. Bovendien sta je op de trap, wat het werk ook gevaarlijk kan maken. Jaarlijks gebeuren er heel wat ongelukken bij werkzaamheden in het trappengat. Maar natuurlijk wil je het er wel graag netjes hebben. Hoe doe je dat? Dit zijn 5 praktische tips om het trappengat goed en veilig te schilderen.

1. Veilig werken onder de trap

Het trapgat bestaat uit meerdere delen. Meestal is er best veel ruimte onder de trap. Daar moet ook geschilderd kunnen worden. De veiligste manier om dit te doen is met behulp van een steiger. Een kamersteiger of rolsteiger is dan een goede keus. Vooral een rolsteiger is erg praktisch omdat je deze net zo op kunt bouwen als je wilt. Je kunt hem dus ook in andere vormen gebruiken, bijvoorbeeld voor buitenschilderwerk. Een rolsteiger van Steigervoorweinig.nl is nog goedkoop ook!

2. Schilderen vanaf de trap

Er is een gedeelte van het trappengat wat je kunt bereiken door gewoon op de trap te gaan staan. Het blijkt echter in de praktijk niet de veiligste manier van werken te zijn. Dat komt omdat je gevoel voor evenwicht minder wordt als je gefocust bent op een klus. Je kunt dus beter werken met een trapsteiger. Een trapsteiger lijkt wel wat op een rolsteiger, maar wordt op de trap geplaatst. Daardoor heb je een stevig plateau waar je veilig op kunt staan.

3. Werken met een ladder

Soms moet je zo hoog werken dat je een hoge ladder nodig hebt. Vanaf de grond kun je een rolsteiger gebruiken, maar een trapsteiger is meestal niet zo hoog. De hoogste delen kun je vaak alleen bereiken met een ladder. Wat erg belangrijk is, is dat je de ladder op een veilige en stevige ondergrond zet. Je kunt een ladder het beste op de grond plaatsen. Lukt dat niet? Dan kan de ladder ook op een traptree. Maar alleen als de ladder haaks op de trap staat. Verder kun je de ladder ook op een trapsteiger plaatsen. Maar zorg altijd dat de ladder geen enkele mogelijkheid heeft om weg te glijden!

4. Goed afplakken / beschermen

Het schilderen van het trapgat betekent lang niet altijd dat je ook de trap gaat schilderen. Daarom moet die in veel gevallen worden afgeplakt. Omdat je boven je macht werkt in het trappengat, is het verstandig de trap af te dekken. Doe dit op een veilige manier. Vooral als er tapijt op de trap ligt moet je het goed afdekken! Gebruik dik schilderfolie, of nog liever: kranten of karton. Zorg ervoor dat de treden stabiel blijven en voorkom dat je kunt gaan glijden.

5. Werken met een liniaal of lijmkam

Moet je vlak langs een rand schilderen die niet geschilderd mag worden? Dan plak je die natuurlijk af. Helaas werkt schilderstape lang niet altijd voldoende. Zodra er ergens een randje is, komt er verf onder. En bij tapijt kun je het niet eens goed strak afplakken. Daarom kun je schilderstape het beste combineren met een liniaal of lijmkam. Je kunt deze schuin op de rand zetten waar je niet overheen wilt, en dan erlangs schilderen. Houd de liniaal of lijmkam even op zijn plaats en neem hem dan weg. Poets hem af met een doek en gebruik hem dan voor het volgende stukje.

Het schilderen van een trappengat is een behoorlijk lastige klus. Je werkt op een onhandige plek waar je lang niet overal bij kunt. Het is dan ook het meest praktisch om hulpmiddelen gebruiken die er speciaal voor bedoeld zijn. Een rolsteiger of trapsteiger kan bijvoorbeeld enorm helpen om op hoogte te werken. Zo werk je niet alleen een stuk veiliger, maar ook comfortabeler. En wil je lekker snel en efficiënt werken? Deze tips om snel een kamer te schilderen werken voor een groot gedeelte ook bij het schilderen van het trappengat.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply