19

Zelf boomhut bouwen: tips voor een veilig én mooi resultaat

Hoe gaaf is het om een boomhut in je eigen tuin te bouwen? Hier kunnen kinderen leuk spelen, maar je kunt er ook als volwassene goed tijd doorbrengen met een boek of een lekker drankje. Voor wie je de boomhut ook gaat maken, het is belangrijk dat het resultaat zowel veilig als mooi is. Daarom delen we in dit artikel 8 praktische tips.

Tip 1. Check of je een vergunning nodig hebt

Controleer eerst of je een vergunning nodig hebt voor de bouw van een boomhut. Neem hiervoor contact op met de gemeente. Wellicht zijn er hoogtebeperkingen of andere richtlijnen waar je rekening mee moet houden.

Tip 2. Maak gebruik van een boomhut bouwtekening

Om zeker te zijn van een goed resultaat, raden we aan om een professionele bouwtekening van een boomhut te gebruiken. Deze kun je online vinden, op maat laten maken of zelf tekenen. Dubbel check of alle maten juist zijn en het formaat haalbaar is.

Tip 3. Pas de boomhut aan op de boom – niet andersom

Een stevige boom vormt de basis van de boomhut. Het is belangrijk om jouw hut aan te passen op de vormen van de boom en niet andersom. Werk samen met de natuur en beschadig het zo min mogelijk.

Tip 4. Kies een passende steunmethode

Er zijn diverse manieren om een mooie, stevige en veilige boomhut te bouwen. Kies een steunmethode die aansluit op jouw wensen en de situatie. Zo kun je een boomhut op palen bouwen om de boom minder te belasten.

Tip 5. Gebruik glijdende balken of beugels

Je kunt een boomhut bouwen zonder de boom te beschadigen door gebruik te maken van glijdende balken of beugels. Zo kan de boom nog wel bewegen als het waait en hoef je minder (of helemaal niet) in de stam te boren.

Tip 6. Overweeg om een bouwpakket te kopen

Handige klussers kunnen het juiste materiaal verzamelen en een boomhut zelf bouwen. Maak je het jezelf liever wat makkelijker? Schaf dan een boomhut bouwpakket aan. Hierin zitten alle juiste materialen en benodigdheden. Zo ben je ook verzekerd van een mooi resultaat!

Tip 7. Bouw een stevige trap en reling

Je kunt gebruik maken van een touwladder, maar een stevige trap oogt een stuk luxer en is bovendien veel veiliger. Voeg daarnaast een stevige reling toe zodat je niet zomaar uit de boomhut kunt vallen.

Tip 8. Volg een cursus boomhut bouwen

Als je weinig ervaring hebt met klussen, is het raadzaam om een cursus of workshop boomhut bouwen te volgen. Dit kan online of in de praktijk. Zie je het toch niet zitten? Dan kun je uiteraard ook gewoon een boomhut laten bouwen door een professional.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply