29

Hoe kies je de juiste LED lamp?

Wil je meer energie besparen? Dan is het verstandig om al je oude lampen te vervangen voor LED verlichting. Door een gloeilamp of halogeenspot te vervangen voor LED, kun je tot maar liefst 90% besparen op het verbruik. Daarnaast zijn LED lampen erg duurzaam en gaan ze een stuk langer mee. Maar hoe weet je nou welke LED lamp je precies nodig hebt? In dit artikel leggen we het stap voor stap uit.  

Stap 1: Check welke fitting je nodig hebt

Als je een oude lamp (zoals een gloeilamp of halogeenlamp) gaat vervangen, is het handig om te weten welk type je nodig hebt. Gaat het om een grote lamp met peervorm of een klein spotje met pinnetjes? Om het juiste formaat te bepalen, moet je weten om welke fitting het gaat. Deze informatie wordt aangegeven met een cijfer- en lettercombinatie. Een E27 is bijvoorbeeld een normale lamp met grote schroeffitting en een lamp met de letters GU heeft kleine pinnetjes.

Stap 2: Noteer de belangrijke informatie

Vind je al deze letters en cijfers wat ingewikkeld? Schrijf dan alles even op! Dit maakt het een stuk makkelijker om uiteindelijk de juiste LED lamp te vinden. Noteer niet alleen de code voor de fitting, maar ook de wattage en voltage. Deze informatie staat op het glas of kunststof van je oude lamp. Je kunt er natuurlijk ook gewoon een foto van maken.

Stap 3: Kies de gewenste lichtsterkte en kleur

De lichtsterkte van een LED lamp wordt aangegeven met lumen. Simpel gezegd: hoe hoger het lumen getal, hoe feller het licht. Hierboven zie je een handige tabel waar je de wattage van je oude lamp kunt vergelijken met de lichtsterkte van LED. Om de juiste lichttemperatuur te bepalen (de kleur), kijk je naar het Kelvin getal. Hoe lager het getal, hoe warmer de kleur. Een Kelvin waarde van 2700 is neutraal.

Stap 4: Bepaal of de LED lamp dimbaar moet zijn

Niet alle LED lampen zijn dimbaar. Het moet specifiek zijn aangegeven op de verpakking of in de beschrijving. Let hier dus goed op voordat je er eentje aanschaft. Tip: Goedkope Osram-verlichting is ook verkrijgbaar in een dimbare variant. Daarnaast hebben ze een groot aanbod van verschillende fittingen. De LED lampen van dit topmerk zijn dus een hele goede optie!

Stap 5: Bekijk het aanbod online of in de winkel

Het makkelijkste is om online LED verlichting te kopen via een betrouwbare webshop. Hier heb je een duidelijk overzicht met alle informatie van de verschillende lampen. Natuurlijk kun je ook het aanbod bekijken bij een winkel in jouw buurt. Vergeet niet om jouw notitie/foto van de gegevens mee te nemen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply