14

Zo laat jij jouw kind veilig buitenspelen

Er komt een moment dat je kind alleen buiten wil spelen. Hoe reageer jij hierop? En vanaf welke leeftijd is het verantwoord om je kind alleen buiten te laten spelen? Hoe voel jij je hier zelf bij? Dit zijn allemaal vragen die omhoogkomen als je kind vraagt of hij of zij alleen buiten mag spelen. Er zijn een aantal manieren waarop je de zelfstandigheid van je kleintje op kunt bouwen, waardoor de overgang zo soepel mogelijk verloopt.

Toezicht passend bij jouw kind

Er is toezicht nodig bij het buitenspelen, passend bij de leeftijd en ontwikkeling van je kind. Om deze reden is er ook geen vaste leeftijd waarop alle kinderen alleen buiten zouden moeten kunnen spelen. Sommige kinderen zijn verantwoordelijker dan de ander, terwijl andere kinderen hun omgeving totaal niet in de gaten houden. Als ouder kan het lastig zijn om te bepalen hoeveel vrijheid je kind aan kan. Te weinig toezicht kan gevaarlijk zijn, maar te veel toezicht is ook niet goed.

Over het algemeen kan je alleen buitenspelen vanaf een jaar of 4 langzaamaan gaan opbouwen. Sommige scholen ondersteunen je kind al in deze ontwikkeling, bijvoorbeeld door groene schoolpleinen aan te leggen waar de kinderen binnen een veilig kader zelf op ontdekkingstocht kunnen.

Alleen spelen opbouwen

Sommige kinderen kan je vanaf een jaar of 4 al voorbereiden op het alleen buiten spelen. Over het algemeen zijn kinderen vanaf 6 jaar hier wel klaar voor. Stel jezelf een aantal vragen. Kan je kind zich al aan afspraken houden? Heeft hij of zij tijdsbesef en weet je kind hoe te handelen in noodsituaties? Niet alleen je kind speelt een grote rol in deze beslissing, maar waar wil je kind gaan spelen? Is het verkeer hier veilig? En hangt er een goede sfeer op de speelplaats of heb je het vermoeden dat er wordt gepest? Is er geen overlast van bijvoorbeeld de eikenprocessierups? Eikenprocessierups bestrijding is de verantwoordelijkheid van de gemeente in openbaar groen, dus geef eventuele overlast zeker door aan jouw gemeente.

Duidelijke afspraken maken

Duidelijke afspraken maken

Goede afspraken staan aan de basis van alleen buitenspelen. Vertel je kind bijvoorbeeld dat hij of zij niet de straat over mag steken en op de stoep blijft, nooit met iemand mee mag gaan zonder dat papa of mama hiervan weet en dat hij of zij niet in de buurt komt van gevaarlijke speelapparaten. Je laat jouw kind in het begin ‘alleen’ door vanaf een afstandje alles in de gaten te houden. Probeer niet de hele tijd te kijken als het goed gaat, maar af en toe even om te draaien of een praatje te maken met een andere moeder.

Vervolgens kun je de tijd van het alleen spelen steeds wat langer maken. Herhaal de afspraken iedere keer weer, zodat deze goed blijven hangen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply