39

Woonverzekering: wat valt onder opstal en wat onder inboedel?

Je kunt zowel je huis zelf als de spullen die hierin staan verzekeren. Dit kan met een opstal- en inboedelverzekering. Over het algemeen geldt: opstal is het huis zelf en eventuele schuttingen en bijgebouwen en items die vast zitten in de woning, zoals een keuken, toilet of douchecabine. De inboedel bestaat uit alle losse spullen: denk aan de meubels, maar ook woonaccessoires of schilderijen. Maar hoe zit het met die elementen die je los kunt halen: onder welke woonverzekering vallen die?

Wat dekt de opstalverzekering?

Deze woonhuisverzekering dekt de schade aan het huis zelf en ook spullen die vastzitten aan het huis. Denk aan de centrale verwarming, de leidingen, het toilet, het keukenblok en een ingebouwde douchecabine of badkuip. Bij een koophuis moet je deze verzekering vaak verplicht afsluiten om het risico voor de hypotheekverstrekker te verkleinen. Onderstaande vormen van schade zijn vergoed met de opstalverzekering:

  • Brandschade
  • Waterschade
  • Stormschade (vanaf windkracht 7)
  • Inbraak
  • Diefstal
  • Vandalisme
  • Plotselinge onvoorziene gebeurtenissen (alleen bij een allriskverzekering)

Bij schade komt er altijd een expert langs om te bepalen of deze inderdaad is ontstaan door bovengenoemde oorzaken en niet door achterstallig onderhoud.

Uitzonderingen
Het fundament van een huis is meestal gedekt via de opstalverzekering, maar dit verschilt per verzekeraar. Er zijn verzekeraars die hiervoor een aparte verzekering hebben.

Wat dekt de inboedelverzekering?

De inboedelverzekering dekt de schade aan spullen die niet aan de woning vastzitten. Denk aan (tuin)meubels, woonaccessoires, gordijnen en elektronica. Met de inboedelverzekering ben je ook verzekerd voor brand- en waterschade, stormschade vanaf windkracht 7, inbraak, beroving en vandalisme. Kies je voor een allriskverzekering, dan ben je hiernaast ook nog verzekerd voor schade door plotselinge onvoorziene gebeurtenissen. Schade door achterstallig onderhoud en schade die bewust door eigen toedoen is veroorzaakt zijn niet gedekt.

Twijfel tussen opstal- of inboedelverzekering?

Het verschil tussen inboedel en opstal is dus aan de woning vastzit of niet. Maar hoe zit dat met een badkuip of koelkast? Of een (parket)vloer? En met welke verzekering kun je een open haard of trap verzekeren?

Losstaande items
Voor alle elementen in een woon-, slaap- en badkamer of keuken geldt: staan ze los of zijn ze (redelijk) makkelijk los te halen, dan vallen ze onder de inboedelverzekering. Een losstaande koelkast in de keuken valt dus onder de inboedelverzekering, en een ingebouwde koelkast onder de opstalverzekering. Voor een badkuip geldt dat deze onder opstal valt wanneer deze is ingebouwd.

De vloer
Een tegelvloer is opstal wanneer deze is ingemetseld met bijvoorbeeld cement. Een tegelvloer van een ander materiaal dan steen kan onder beide vallen. Hierbij geldt dat wanneer de vloer is gelijmd of vastzit, deze ook onder de opstalverzekering valt. Bij een parket- of laminaatvloer geldt dat deze onder de inboedelverzekering valt als deze los is gelegd. Is de vloer gelijmd en zit deze dus vast, dan wordt eventuele schade via de opstalverzekering vergoed.

Open haard of houtkachel
Een open haard die is ingebouwd of gemetseld, valt onder de opstalverzekering. Gaat het om een losse haard of houtkachel, dan wordt schade vergoed via de inboedelverzekering.

De trap
De trap zit vast aan de grond in het huis of is vast gemonteerd en valt dus onder de opstalverzekering.

Verzekering bij huurhuis

Bij een huurhuis wordt de opstalverzekering in principe door de verhuurder geregeld. Kies je er echter voor om de door de verhuurder geplaatste keuken of badkamer aan te passen, dan kan het zijn dat je hiervoor een eigen opstalverzekering moet afsluiten. Het is verstandig om hierover te informeren bij de verzekeraar want soms vallen dit soort aanpassingen juist onder de inboedelverzekering.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply