27

2020: wat betekent dat voor je woonlasten?

Een nieuw jaar betekent ook vaak nieuwe ontwikkelingen op het gebied van je woonlasten. Misschien zijn er nieuwe regels ingegaan op belastinggebied, of heb je een huurwoning en wordt halverwege het jaar de huurprijs verhoogd. Ook de gemeentelijke woonlasten zijn lang niet altijd een vast gegeven. In dit artikel zetten we een aantal zaken op een rijtje als het aankomt op je woonlasten voor 2020.

Gemeentelijke woonlasten

In heel Nederland stijgen de gemeentelijke woonlasten in 2020 fors, net zoals vorig jaar ook het geval was. Dat heeft het COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden) geconcludeerd na een onderzoek onder de 40 grootste gemeentes van ons land. Als je een eigen huis hebt, ga je gemiddeld ruim 4% meer gemeentelijke woonlasten betalen dan vorig jaar. Voor huurders is dat percentage ruim 5%. Die stijging zit voor een groot gedeelte in de stijging van de afvalstoffenheffing.

Minder hypotheekrenteaftrek

Heb je een eigen huis en een hypotheek? In 2020 krijg je door de tariefsaanpassing weer net iets minder hypotheekrenteaftrek dan vorig jaar. Tenminste, als je inkomen hoger is dan €68.507. In de hoogste belastingschijf wordt de aftrek van de hypotheekrente beperkt tot 46%, waar dat in 2019 nog 49% was. Ook alle andere kosten die aftrekbaar zouden zijn voor de eigen woning, krijgen te maken met dit tarief (zoals notaris- en advieskosten voor het afsluiten van een hypotheek).

2020 woonlasten

Verlaging eigenwoningforfait

Tegenover de verlaging van de hypotheekrenteaftrek staat ook een verlaging van het eigenwoningforfait. Voor woningen die een waarde hebben tussen de €75.000 en €1.090.000 daalt het percentage van het eigenwoningforfait naar 0,6%. Superveel gaat dat overigens niet schelen. Stel dat je een woning van €300.000 hebt, dan gaat het forfait van €1.950 naar €1800. Maar goed, alle beetjes helpen.

Tijd om over te sluiten?

Op dit moment staat de hypotheekrente enorm laag. Het zou voor jou wellicht interessant kunnen zijn om je hypotheek over te sluiten. Dat is wel van allerlei randvoorwaarden afhankelijk, dus laat je altijd goed voorlichten door gespecialiseerde adviseurs. Hoe korter de periode nog is dat de rente nog vast staat, hoe interessanter oversluiten zou kunnen zijn. Daarmee kun je dan in 2020 van lagere maandlasten profiteren. Overigens kun je ook direct van een lagere rente profiteren door gewoon te gaan verhuizen. Dan heb je ook niks met die vervelende boeterente te maken. Al zal het in deze tijd wel wat lastiger zijn om daadwerkelijk een ander huis te vinden.

Lagere energierekening

De meeste huishoudens krijgen in 2020 waarschijnlijk een lagere energierekening. Voor een gemiddeld huishouden komen de jaarlijkse energiekosten in 2020 zo’n €70 lager uit dan het jaar daarvoor. Je kunt overigens ook zelf stappen ondernemen om te besparen op je energierekening. Zoals door het isoleren van je huis.

Kortom: het zal een beetje plussen en minnen zijn in 2020 als je kijkt naar je woonlasten. Daarbij is het ook nog eens afhankelijk van in welke gemeente je woont en of je wel of geen eigen huis hebt.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply