Wanneer een lamp stuk gaat, wordt die tegenwoordig al snel vervangen door een ledlamp. Ledlampen zijn degelijk, gebruiken erg weinig energie en zijn een duurzame oplossing. Maar hoe zit dat eigenlijk in de badkamer? Kun je wel zomaar elke ledlamp installeren in de badkamer?
Laag voltage in de badkamer
Hoe dichter een lamp bij een vochtige zone hangt (bijvoorbeeld bij de douche), hoe belangrijker het is dat de lamp op laag voltage werkt. 230 Volt wordt niet aangeraden voor de badkamer, omdat het er vaak vochtig is. Daardoor zou je kortsluiting kunnen krijgen en zou de lamp zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Veel mensen denken dat leds omdat ze weinig energie gebruiken, ook een laag voltage hebben. Dat is echter een misvatting: de meeste standaard lampen werken op 230 Volt.
Vochtige zones: zo zit dat
Er zijn verschillende ‘zones’ in een badkamer. De zones met de laagste nummers zijn het vochtigst. Het wordt afgeraden om verlichting in de douche of in het bad te installeren, tenzij je het heel goed beveiligd hebt. Hoe verder van de vochtige zones, hoe minder voorzorgsmaatregelen nodig zijn. De meeste verlichting wordt opgehangen in zone 2 of 3, die het minst vochtig zijn. Natuurlijk blijft vocht ook daar wel iets om rekening mee te houden.
De IP-waarde van lamp en armatuur
De IP-waarde zegt iets over de vochtdichtheid van de lamp en/of het armatuur. Er is een speciale draagconstructie voor ledlampen die bijzonder goed bestand zijn tegen vocht. Daarbij is het het beste om te gaan voor kunststof of RVS, want gewone metalen gaan al snel roesten. Wat betreft de lampen heb je in de badkamer minimaal IP-44 nodig. Deze lampen zijn spatwaterdicht en kunnen ook tegen wat condens. Deze kun je toepassen in zone 2 en 3, mits ze niet te vochtig worden. Dit hangt natuurlijk ook af van de badkamer. In de vochtigere zones gebruik je lampen met IP-65, die helemaal waterdicht zijn.
Welke ledlampen kun je kiezen?
Je kiest in de badkamer dus bij voorkeur voor lampen met een hoge IP-waarde en met een laag voltage. Heb je dan nog veel keus? Jazeker! Veel ledspots zijn bedoeld voor in de badkamer. Ook zijn er speciale ledstrips die je bijvoorbeeld mooi om het badkamermeubel of in de douche kunt toepassen. Ledstrips zijn ideaal om een warme, zachte sfeer te creëeren, bijvoorbeeld in een Feng Shui badkamer. Er zijn ook vrij veel ‘gewone’ ledlampen en gekleurde ledlampen die je in de badkamer kunt gebruiken. Door eerst te kijken naar de IP-waarde en het voltage vind je al snel de lampen die je kunt kiezen.
Het is natuurlijk fijn als je goed kunt zien wat je doet in de badkamer. Gelukkig zijn er ook steeds meer dimbare ledlampen en ledlampen met wat minder lumen, zodat je ook sfeerverlichting kunt toepassen. De meeste mensen combineren praktische verlichting en sfeerverlichting voor een optimaal effect. Het is dan natuurlijk extra fijn als je niet telkens de lampen of armaturen moet vervangen omdat ze niet tegen vocht kunnen.
No Responses Yet