38

Tips om energie te besparen in huis

Veel van de apparaten die je binnen een huishouden vindt, verbruiken energie. Hoe meer energie je verbruikt, des te meer schadelijke stoffen er vrijkomen. CO2 is hier een voorbeeld van. Een teveel aan koolstofdioxide leidt op de langere termijn tot de opwarming van de aarde, oftewel het broeikaseffect. Verschillende stikstofoxiden die eveneens vrijkomen, zijn ook schadelijk voor ons milieu. Het besparen van energie is niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens voor je portemonnee. Dit zijn twee goede redenen om wat bewuster met het verbruik van energie om te gaan.

Energie vergelijken en geld besparen

De energieprijs is voor veel mensen de reden om van energieleverancier te wisselen. Met het vergelijken van energiecontracten bij de verschillende leveranciers, kun je bepalen welke leverancier er de meest gunstige tarieven op nahoudt. Maandelijks merk je hier misschien weinig van, maar op jaarbasis kan het geld dat je op deze manier uitspaart, oplopen tot maar liefst honderden euro’s.

Energie vergelijken en het milieu sparen

Mocht geld voor jou niet de belangrijkste reden zijn om over te stappen van leverancier, maar wil je jouw steentje bijdragen aan een beter milieu? Dan zou je je tijdens het energie vergelijken kunnen richten op groene energieleveranciers. Als je zowel duurzame energie als gunstig geprijsde energie wilt, dan kun je je onderzoek richten op de goedkoopste, groene energieleverancier. Zo sla je twee vliegen in een klap.

Isoleer je huis en houd de warmte binnen

Isolatie is een heel goede manier om energie te besparen. Dit is zeker het geval bij oudere woningen, maar ook als je een nieuwbouwwoning hebt, zijn er vaak nog mogelijkheden om de isolatie te verbeteren. Als je minimaal twee isolatiemaatregelen neemt, zoals het isoleren van de vloer en het laten plaatsen van HR++-glas, dan kun je vaak nog subsidie krijgen ook. Je investeert eenmaal in de aanpassingen en je ziet hier jaarlijks iets voor terug op je energienota. Ook als je huis al voorzien is van dubbel glas en vloerisolatie, dan kun je alsnog besparen door enkele kleine aanpassingen te doen. Denk hierbij aan het plaatsen van tochtstrippen of een tochtborstel op je brievenbus.

Beperk het energieverbruik van elektrische apparatuur

Op het gebruik van elektrische apparatuur kun je veel energie, en daarmee ook geld, besparen. Vaak laten mensen apparatuur aanstaan, ook al wordt deze niet gebruikt. Denk aan een televisie waar niet naar gekeken wordt of aan een computer waar niemand achter zit. Ook zijn we geneigd om apparaten op stand-by te zetten in plaats van dat we deze helemaal uitschakelen. Jammer, want sluipverbruik is slecht voor het milieu en kost onnodig geld. Door jezelf aan te leren om dingen die je niet gebruikt helemaal uit te zetten en de wasmachine en vaatwasser pas aan te zetten als deze vol zijn, bespaar je ongemerkt best veel energie.

Verlichting is een van de grootste energiekostenposten in huis

Spaarlampen en ledlampen verbruiken vele malen minder energie dan gloeilampen. Door gloei- en halogeenlampen uit je huis te bannen, ben je al een heel eind op de goede weg. Zet de verlichting uit in ruimtes waar je niet bent en licht dus niet nodig is. In de avonduren als het donker is, zou je gebruik kunnen maken van dimmers. Gedimd licht geeft niet alleen een fijne sfeer, maar het kost ook nog eens minder energie dan een lamp op vol vermogen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply