28

Wasmachine schoonmaken: Handige tips

Het schoonmaken van de wasmachine is waarschijnlijk niet je favoriete taak. Het wordt zelfs heel vaak vergeten! Bijna iedere dag stop je er kleding of handdoeken in en haal je er weer schone was uit. Maar waar gaat al dat vuil eigenlijk heen? Hoewel het meeste gewoon wordt weggespoeld, blijft er toch nog veel viezigheid achter. Denk aan aangekoekte zeepresten, kalkaanslag en vetluis. Niet zo fris natuurlijk… Het is daarom noodzakelijk om tussendoor ook de machine zelf te reinigen. In dit artikel geven we uitgebreid antwoord op de vraag: Hoe maak je een wasmachine schoon?

Rubber van wasmachine schoonmaken

Om te beginnen kun je de rubberen rand van de wasmachine schoonmaken. Hier blijft veel vuil achter. De grijze aanslag die er vanaf komt bestaat vooral uit stof, haren en huidschilfers die gemengd zijn met wasmiddel. Het wordt ook wel vetluis genoemd. Je kunt de rubberen ring van de wasmachine schoonmaken door er met een prop keukenpapier of een oude doek overheen te gaan. Doe je dit niet? Dan kan het wasgoed erg muf gaan ruiken en kunnen er zelfs vlekken ontstaan.

Wasmachine schoonmaken met soda of azijn

De wasmachine reinigen met soda is een prima idee. Doe een half kopje in een lege trommel en draai een wasprogramma op hoge temperatuur. Je kunt ook de wasmachine schoonmaken met azijn. Gebruik hiervoor een scheut schoonmaakazijn of natuurazijn. Soda en azijn zijn vaak beter dan een speciaal schoonmaakmiddel voor de wasmachine. Hier kunnen namelijk erg veel chemische stoffen in zitten.

Wasmachine schoonmaken met vaatwastablet

Geen soda of azijn in huis? Dan kun je de wasmachine reinigen met een vaatwastablet! Draai een wasprogramma op 90 graden en de machine is weer helemaal schoon.

Zeepbakje van wasmachine schoonmaken

Vergeet niet om het zeepbakje even schoon te maken. Dit kan gewoon met een doekje en een beetje water of eventueel met wat schoonmaakmiddel. Het is ook mogelijk om het bakje met zeepresten gewoon in de vaatwasser te doen. Zet het schone zeepbakje pas terug als je ook het ‘gat’ waar deze uitkomt hebt afgenomen met een doek.

Minder wasmiddel gebruiken en wassen op 90 graden

Wil je langer plezier hebben van de frisse en schone wasmachine? Probeer dan minder wasmiddel te gebruiken. Doseer het goed met een doseerdop of een schepje. Draai daarnaast regelmatig (minimaal 2-3 keer per maand) een wasprogramma op 90 graden. Dit zal de wasmachine trommel reinigen en een hoop achterblijvend vuil (vetluis) voorkomen.

Lees ook ons artikel: Tips voor een praktisch en stijlvol washok

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply