Misschien gaan jullie al jaren naar dezelfde plek op vakantie en wil je nu graag een vaste locatie. Of misschien ben je er voor het eerst, maar vind je het meteen fantastisch. Hoe het ook zij: je wilt graag een tweede huis aanschaffen. In Nederland of in het buitenland. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen van een tweede huis?
1. De regels buiten NL
Buiten Nederland gelden vaak heel andere regels dan in Nederland. Zo zijn er andere voorwaarden voor de belasting. In Amerika is er bijvoorbeeld een wet die zorgt dat je een groot deel van de winst moet afdragen als de waarde van de woning is gestegen. Een huisje kopen om het later weer met winst te verkopen is daar dus niet zo effectief. Ook binnen Europa kunnen de wetten anders zijn dan in Nederland, dus dit moet je goed uitzoeken.
2. Is het huis goed gebouwd?
Vakantiewoningen voldoen lang niet altijd aan alle normen en eisen. Bovendien is de wetgeving ook veel soepeler bij vakantiewoningen. Je moet dus zelf uitzoeken of jouw tweede huisje wel goed gebouwd is. Bij de aanschaf van een bestaande woning is het verstandig om een bouwinspectie te laten uitvoeren voordat je de koop sluit. En bij aanschaf van een nieuw chalet doe je er goed aan om een in Nederland gebouwd exemplaar aan te schaffen. Er zijn bijvoorbeeld AMS chalets beschikbaar, van Nederlandse makelij en voorzien van alle Nederlandse normen en eisen. Wil je een huis in het buitenland opknappen? Dan zijn dit zaken waar je aan moet denken.
3. Kun je alle kosten betalen?
Natuurlijk heb je aanschafkosten van een tweede huis. Maar er zijn nog veel meer kosten aan verbonden. Denk maar aan de volgende zaken:
- Bijdrage aan het onderhoud van vakantiepark of appartementencomplex
- Erfpacht van de grond waar het huisje of chalet op staat
- Gas, water en energie
- Verzekeringen (en die kunnen behoorlijk duur zijn!)
- Onderhoud en eventueel renovatie van de woning
- Schoonmaak van de woning als je dit uitbesteedt
- Het onderhoud van de tuin, zoals het herfstklaar maken in het najaar en opknappen in het voorjaar
Samen kan dit oplopen tot een flink kostenplaatje. Vaak is het uiteindelijk voordeliger om gewoon op vakantie te gaan in een hotel of gehuurd huisje dan om zelf een huisje te kopen. Je kunt er wel rendement uit halen, maar alleen als je fanatiek onderverhuur toepast (en ook dat is aan regels gebonden).
4. Onderverhuur en wonen
In de meeste landen gelden er regels over de tijd die je in je tweede woning mag doorbrengen. In Nederland moet je minimaal tweederde van het jaar in je eerste huis wonen. Verspreid je de tijd meer over beide woningen, dan zal dat gevolgen hebben voor de belastingtechnische kant van de hele zaak. Vaak levert dat best veel extra kosten op. Het is dus altijd verstandig om te kijken hoe de regels zijn op de plek waar jij een recreatiewoning wilt kopen. Je mag vrijwel altijd het huis onderverhuren aan anderen. Maar ook dit is gebonden aan regels.
5. Een gekwalificeerd iemand inhuren
Er zijn heel veel dingen waar je op moet letten bij het kopen van een tweede huis. De bouwkundige staat moet goed gecheckt worden, maar je moet ook op de hoogte zijn van de risico’s en de regels. Je hebt er dus je handen vol mee. Heb je hier geen ervaring mee? Dan kun je beter een gekwalificeerd iemand inhuren. Dat kost je bij aanschaf wel wat extra geld, maar dat verdien je terug doordat je tijdig weet hoe het allemaal zit.
6. Beveiliging van de woning
Vakantiewoningen zijn vaak kwetsbaar. Ze kunnen gekraakt worden terwijl je weg bent, zeker als je een woning in het buitenland hebt. Bovendien kunnen ze leeggestolen worden als je een vrij kostbare inrichting hebt. Je moet het huisje dus goed beveiligen. Bij de beveiliging hoort ook een goede verzekering. Check wat de verzekering wel en niet dekt. Dekt de verzekering bijvoorbeeld ook aardbevingen of overstromingen, als die in dat gebied voorkomen?
Een tweede woning kopen is een grote stap. Je moet van tevoren goed weten waar je mee bezig bent. Vooral in tijden van crisis blijkt dat veel bezitters van een tweede woning in de problemen komen met de kosten. Het is dan ook verstandig om van tevoren goed te checken of je dit allemaal wel kunt betalen. Het is super gaaf om een tweede woning te hebben, maar je moet wel weten wat je te wachten staat!
No Responses Yet