Heb je wel eens van snoezelen gehoord? Dit is eigenlijk een ander woord voor zintuigactivering. Deze ontspannende activiteit vindt bijvoorbeeld plaats in een speciale snoezelruimte. Snoezelen is vooral gericht op mensen met een verstandelijke beperking, maar ook geschikt voor kinderen die behoefte hebben aan rust en afleiding. In dit artikel geven we een aantal tips hoe je zelf een snoezelkamer kunt inrichten.
Snoezelruimte inrichten voor verschillende doelgroepen
Voordat we een aantal handige tips en leuke ideeën geven voor de inrichting, willen we de verschillende doelgroepen even doornemen. Een snoezelkamer is onder andere geschikt voor de volgende doelgroepen:
- Dementerende ouderen
- Mensen met een verstandelijke beperking
- (Autistische) Kinderen op het speciaal onderwijs
- Kleine kinderen op de opvang of kleuterschool
Een snoezelruimte voor gehandicapten is heel anders opgebouwd dan een belevingsruimte voor een kinderopvang. Het is dus belangrijk om dit altijd in je achterhoofd te houden. Je kunt een snoezelkamer maken binnen een organisatie, maar natuurlijk ook gewoon bij je thuis.
Elementen voor in een snoezelkamer
Er zijn eindeloos veel manieren waarop je een snoezelkamer kunt inrichten. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een paar leuke ideeën voor je op een rij gezet. Deze snoezel elementen zijn eenvoudig te verdelen in 5 categorieën: Zien, voelen, horen, ruiken en proeven.
- Zien: Maak in een snoezelruimte gebruik van verschillende kleuren, maar besteed ook veel aandacht aan de verlichting. Zorg voor een sfeervol en warm geheel met verschillende lichtbronnen, projecties, twinkellichtjes en/of lavalampen.
- Voelen: Op dit gebied moet je goed rekening houden met de doelgroep. Je kunt het element ‘voelen’ terug laten komen door middel van een schommelstoel, een hoogpolig tapijt, aaibare kussens, een wand met verschillende structuren, een verzwaarde deken of een speciale massageknuffel. Zorg ervoor dat alles in de ruimte veilig is en tegen een stootje kan. Dan kun je als verzorgers/ouders zorgeloos snoezelen met baby’s en peuters.
- Horen: Als je gaat snoezelen met verstandelijk gehandicapten speelt geluid ook een hele grote rol. Speel rustgevende natuurgeluiden af in de kamer of zet kalmerende muziek aan.
- Ruiken: Voor sommige kinderen of mensen kan geur ook een positief effect hebben. Probeer dit voorzichtig uit door middel van aromatherapie of geuren uit het dagelijks leven. (Denk aan de natuur of eten)
- Proeven: Dit element is niet noodzakelijk in een snoezelruimte. Toch kan het vooral bij dementerende ouderen erg goed uitpakken om alle zintuigen te activeren. Laat bijvoorbeeld verschillende smaken van vroeger terugkomen om zo herinneringen op te halen.
No Responses Yet