13

Visgraat vloer vs. walvisgraat vloer: wat is het verschil?

Of de stijl je nou aanspreekt of niet: een visgraatvloer is niet meer weg te denken uit de interieurwereld. De vloersoort komt terug in bijna iedere trendy woning. Door de grote vraag zijn er door de jaren heen veel variaties ontstaan. Er zijn meer mogelijkheden wat betreft kleur, materiaal en afwerking. Daarnaast is het ‘grote broertje’ van visgraat gestegen in populariteit, namelijk de walvisgraat vloer. In dit artikel lees je meer over het verschil tussen visgraat en walvisgraat.

1. Grootte van de stroken

Het grootste verschil tussen de twee vloersoorten zit in het formaat. De stroken van een visgraat vloer zijn vaak 60 x 12 centimeter, terwijl walvisgraat een formaat heeft van gemiddeld 90 x 15 centimeter. Walvisgraat stroken zijn dus een stuk groter! Walvisgraat wordt daarom ook vaak XL visgraat genoemd in winkels.

2. Aantal punten

Door het grotere formaat ontstaan er bij het leggen van een walvisgraat vloer minder punten dan bij een standaard visgraat patroon. Er zijn minder rijen nodig, waardoor het geheel wat rustiger oogt. Dit spreekt veel mensen aan.

Walvisgraat

3. Materiaalsoorten

Beide vloersoorten zijn verkrijgbaar in diverse materialen. Van laminaat en vinyl tot klik PCV. Toch zal een authentieke houten vloer eerder verkrijgbaar zijn in smallere visgraat vloerdelen dan XL stroken. Visgraat parket heeft nou eenmaal die klassieke uitstraling die bij de moderne walvisgraat een beetje ontbreekt.

4. Structuur in PVC

Wanneer je kiest voor een PVC vloer, zit er bij deze twee soorten soms ook een verschil in structuur. PVC visgraat heeft vaak een subtiele afwerking en licht voelbare houtnerf. Bij PVC walvisgraat is de structuur vaak duidelijker zichtbaar en voelbaar. Dit zorgt voor een levensechte houtlook. Houd er wel rekening mee dat dit per merk kan verschillen. Bezoek daarom altijd eerst een winkel of showroom voordat je de nieuwe vloer aanschaft. Bij webshops is het soms mogelijk om vloerstalen aan te vragen.

5. Extra matte afwerking

Het verschil in afwerking is net zo subtiel als het verschil qua structuur. Over het algemeen heeft een walvisgraat PVC vloer een extra matte afwerking. Dit zorgt voor een moderne en eigentijdse look. Visgraat PVC is meestal (semi) mat. Ook dit kan weer variëren van merk tot merk.

Walvisgraat of visgraat?

Wanneer je de keuze wil maken tussen visgraat en walvisgraat, moet je dus voornamelijk letten op het formaat. De vloerdelen van walvisgraat zijn groter en zorgen voor een rustiger geheel. Visgraat stroken zijn kleiner en smaller, waardoor het effect wat speelser is.

Ga jij binnenkort een visgraat of walvisgraat vloer leggen in je eigen woning?

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply