21

Verse kruiden kweken in de keuken

Of het nou gaat om een snelle lunch of een uitgebreid culinair gerecht: het is nooit helemaal compleet zonder verse kruiden. En wat is er nou leuker dan gebruik maken van zelfgekweekte kruiden? In het onderstaande artikel lees je welke kruiden plantjes geschikt zijn voor binnen en geven we tips hoe je het kweken het beste kunt aanpakken. Kortom, kruiden in de keuken kweken doe je zo!

Welke kruiden in keuken kweken?

Het is natuurlijk mogelijk om verschillende kruiden buiten in jouw moestuin te zetten. Maar voor het gemak is het ook leuk om kruiden planten in de keuken te plaatsen. Gewoon in een kleine bloempot in de vensterbank of in een speciaal kruidenrek. Een aantal geschikte en populaire soorten kruidenplantjes zijn:

  • Basilicum
  • Bieslook
  • Munt
  • Oregano
  • Peterselie
  • Rozemarijn
  • Tijm

Daglicht in de keuken

Om de kruiden zo goed mogelijk te laten groeien, hebben ze voldoende daglicht nodig. Gemiddeld is 5 tot 8 uur licht per dag ideaal. Wel is het beter om direct zonlicht zo veel mogelijk te vermijden. Denk dus goed na over de plek van de plantjes. Schaf eventueel raamdecoratie aan die het directe zonlicht breekt, maar wel veel daglicht doorlaat.

Kunstlicht voor keuken kruiden planten

Komt er maar weinig daglicht in jouw keuken of wil je de verse kruidenplantjes tijdens de donkere wintermaanden een handje helpen? Maak dan gebruik van kunstlicht. Er zijn speciale LED groeilampen, kweeklampen en potten met ingebouwde verlichting verkrijgbaar.

De ideale temperatuur

Naast daglicht speelt de temperatuur in de keuken een belangrijke rol. Een temperatuur tussen de 18 en 24 graden (dus de gemiddelde kamertemperatuur) is ideaal. Het is daarnaast essentieel dat de temperatuur niet te veel schommelt. Zet de planten daarom niet op een oven of magnetron, aangezien het hier ineens erg warm kan worden. Ook koude toch is erg slecht voor kruidenplanten. Houd hier dus rekening mee wanneer je de potten bij het raam zet of vlak bij de buitendeur. Lijkt tocht niet te vermijden in jouw keuken? Dan zijn er ook compacte kweekkassen voor binnen verkrijgbaar die dit probleem oplossen.

Labels voor verse kruiden

Vergeet tot slot niet om alle kruiden te voorzien van een label. Goede koks kunnen de verschillende soorten natuurlijk prima uit elkaar houden, maar een label met de naam erop kan best wel eens goed van pas komen. Het is toch jammer als je je verheugt op verse munt thee en per ongeluk een paar verschrompelde basilicum blaadjes in het kopje doet.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply