14

Tuinplanten water geven: hoe en wanneer?

Een groene tuin vol met planten is prachtig, maar vergt wel het nodige onderhoud. Een groot onderdeel daarvan is het geven van water. Hoewel het heel simpel lijkt, is het belangrijk om te weten hoe en wanneer je de tuinplanten water moet geven. Daarom delen we in dit artikel diverse tips om het op de juiste manier aan te pakken. Van de beste tijd om planten water te geven tot het gebruik van automatische bewateringssystemen. Alles wat je moet weten lees je hieronder!

Wanneer planten buiten water geven?

Over het algemeen is het goed om tuinplanten water te geven in de ochtend, avond of eind van de middag. Het belangrijkste is dat de zon niet te fel schijnt, aangezien het water hierdoor kan verdampen en zo minder goed wordt opgenomen door de planten. Dit is voornamelijk in de zomer een belangrijk aandachtspunt. Geef de tuin niet alleen extra water tijdens de droge zomermaanden, maar sproei ook wat meer in de lente. In dit seizoen hebben planten en bloemen meer water nodig om te kunnen groeien en zich goed te ontwikkelen.

Hoe vaak planten water geven buiten?

De frequentie van water geven verschilt per plantensoort, per seizoen en per situatie. Planten in volle grond kun je beter 1 tot 2 keer per week flink bewateren dan iedere dag steeds een klein beetje water geven. Gebruik hiervoor een sproeier om het jezelf makkelijk te maken. Gras en planten sproeien doe je in de zomer vroeg in de ochtend of laat in de avond als het is afgekoeld.

Hoe vaak en wanneer bloembakken water geven?

Bloem- en plantenbakken water geven doe je ook in de ochtend of laat in de avond. Houd er rekening mee dat de grond in een pot sneller uitdroogt en dat je meer water moet geven. Tijdens de warme periode is het dus wel verstandig om dit dagelijks te doen. Let erop dat er geen laag water in de bloembak blijft staan, aangezien dit kan leiden tot schimmel of wortelrot.

Tuinplanten effectief water geven

Geef planten water aan de voet zodat het sneller bij de wortels komt en zo goed kan worden opgenomen. Dit is veel effectiever dan het sproeien van de bladeren. Ook krijgt het water op deze manier minder kans om te verdampen.

Tuinplanten water geven tijdens vakantie

Als je op vakantie gaat kun je de tuin automatisch water geven met behulp van diverse systemen. Je kunt bijvoorbeeld automatisch bewateren met een sproeisysteem of irrigatiesysteem. Wil je liever de tuin bewateren tijdens de vakantie zonder elektrische systemen? Maak dan gebruik van een waterreservoir en creëer een druppelsysteem.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply