10

Tips voor dakgoot onderhoud in de herfst

De herfst is nu toch echt van start gegaan. Dat betekent dat er steeds meer bladeren van de bomen vallen. Het kan een prachtig aanzicht zijn, maar de bladeren kunnen ook overlast veroorzaken. Een dakgoot vol met herfstbladeren en ander vuil is bijvoorbeeld geen pretje. Het zorgt voor verstopping, wat in veel gevallen lekkage tot gevolg heeft. Ook kan er door rottende bladeren schade ontstaan aan de dakgoot. Het is dus belangrijk om de dakgoot in de herfstperiode goed te onderhouden. In dit artikel lees je een aantal praktische tips voor het schoonmaken van de dakgoot.

Wanneer dakgoten schoonmaken?

Als je van plan bent om slechts één keer de dakgoot te reinigen, kun je dat het beste aan het eind van de herfst doen. Dan zijn vrijwel alle bladeren van de bomen gevallen. In het ideale geval maak je de dakgoten ook al een keertje schoon aan het begin of halverwege de herfst. Verwijder al het vuil zodat de bladeren straks minder snel gaan rotten en de goot minder gauw verstopt raakt.

Op welke manier kun je dakgoten het beste reinigen?

Je kunt het schoonmaken op verschillende manieren aanpakken. Gebruik bijvoorbeeld een schepje om alle bladeren, takjes, mos en ander vuil te verwijderen. Vervolgens kun je de dakgoten reinigen met een tuinslang. Begin aan de kant van de afvoer. Gebruik je een hogedrukreiniger voor deze opfrisbeurt? Houd dan voldoende afstand en pas op dat je de goot niet beschadigt. Als je beschadigingen of lekkages tegenkomt tijdens het schoonmaken, moet je deze zo snel mogelijk (laten) repareren.

Wat is het nut van een dakgootbeschermer?

Een dakgootbeschermer is een stuk gaas of een soort borstel (dakgootegel) die je in de goot legt. Het voorkomt dat er bladeren en ander vuil in de dakgoot terechtkomen. Hierdoor ontstaan en geen verstoppingen en wordt het onderhoud van de dakgoot een stuk eenvoudiger. Het is dus een aanrader als je tijd en moeite wil besparen.

Hoe kun je dakgoten schoonmaken zonder ladder?

Je kunt een dakgoot reinigen zonder ladder als je gebruik maakt van een telescopische stok. Het nadeel is dat je slecht zicht hebt op de dakgoot en dat je niet goed kunt controleren op beschadigingen.

Wat kost professioneel dakgoot onderhoud?

Wil je zelf de ladder niet op en zie je het niet zitten om schoon te maken met een telescopische stok? Schakel dan een professional in. De gemiddelde prijs voor het schoonmaken van de dakgoten ligt tussen de €8 en €20 per vierkante meter. Een groot voordeel is dat een professional de goten direct kan controleren en lekkages vaak meteen kan repareren.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply