21

Hoe voorkom je een lekkage in huis?

Waterschade kan enorme gevolgen hebben. Het kan tot grote schade leiden en de kosten kunnen fors oplopen. Lekkage is een bekende oorzaak van waterschade. Of je nou een wat ouder huis of juist een nieuwbouwhuis hebt, er kan altijd lekkage ontstaan. Lekkage aan het dak, een lekkende dakgoot, lekkage in de dakkapel, een lek in de waterleiding of de wasmachine die lekt; welke vorm van lekkage je ook hebt en waar, een lekkage moet zo snel mogelijk opgelost worden. Niemand wil een huis met lekkage. Door o.a. het huis goed te onderhouden kan een lekkage voorkomen worden. Er zijn verschillende manieren om een lekkage te voorkomen.

De gevolgen

Lekkages kunnen kleine, maar ook zeker grote gevolgen hebben. De gevolgen zijn afhankelijk van de oorzaak. Eén ding is zeker; een lekkage moet zo snel mogelijk opgelost worden. Als dat niet gebeurt, kan de lekkage schade aan je huis geven. Dit zijn bijvoorbeeld natte muren, vloeren en plafonds, waar vervolgens schimmel groeit. Schimmel kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat ze allergische reacties en irritaties teweeg kunnen brengen. Het kan ook muffig en vies gaan ruiken. Om schimmel te verwijderen, moeten er speciale reinigingsmiddelen bij te pas komen. Daarnaast zijn er meer bekende gevolgen zoals kromgetrokken vloeren, houtrot en beschadigde meubels

Tips om een lekkage te voorkomen

Zorg dat je het huis altijd goed onderhoudt. Dit kan op vele vlakken lekkage voorkomen. Laten we beginnen met de kitnaden. De naden kunnen gaan lekken of worden broos. Zorg ervoor dat je de badkamer droog houdt en goed ventileert, zodat er geen schimmel kan ontstaan. Controleer de kitnaden in de winter omdat in deze tijd de naden oprekken. Kitnaden moeten om de 5 jaar vervangen worden. Om lekkage aan uw dakgoot te voorkomen is het belangrijk dat de dakgoot schoon blijft. Controleer in de herfst regelmatig of er geen verstopping door bladeren in de afvoer zit. Wil je gaan boren? Koop een leidingzoeker zodat je verborgen leidingen en kabels eenvoudig kan opsporen. Zo loop je nooit het risico dat je per ongeluk een leiding raakt. Zorg ervoor dat je de dakbedekking van een plat dak regelmatig controleert, om te voorkomen dat er in de toekomst lekkages optreden.

Wat te doen bij een lekkage?

Wat te doen bij een lekkage

Toch lekkage? Schakel een loodgieter in. Kan de loodgieter niet direct komen, probeer het dan zelf. Spoor de lekkage op (online vind je een uitgebreid stappenplan) en begin met het reparatiewerk. Als je een leiding moet repareren, heb je gereedschap nodig. Het gaat om gereedschap zoals een koperen buis, zaag, knelkoppelingen, steeksleutel en een rolmaat. Mensen hebben vaak bedrukt gereedschap in huis, die ze ooit als relatiegeschenk of give-away hebben ontvangen. Veel bouwbedrijven en loodgieters laten bijvoorbeeld rolmaten bedrukken om zo hun naamsbekendheid te vergroten. Bij een volgende lekkage bel jij hen als eerste.

Ook andere artikelen die goed van pas komen tijdens het klussen worden vaak bedrukt en ingezet als relatiegeschenk. Niet alleen gereedschap, maar ook andere artikelen zoals pennen, verlichting en bidons bedrukken is effectief als promotiemateriaal en maakt het klussen een stuk makkelijker.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply