24

Kleine tuin van een rijtjeshuis inrichten: handige tips

Als je in een rijtjeshuis woont, heb je waarschijnlijk geen grote tuin. Toch kun je van zo’n klein oppervlak nog een hele mooie achtertuin maken. Je moet alleen even weten hoe je deze klus het beste kunt aanpakken. In dit artikel lees je 5 handige tips om een kleine tuin in te richten. Je kunt de tuin helemaal zelf op de schop nemen, maar het is ook handig om een tuinontwerp rijtjeshuis te laten magraken en een hovenier in te huren. De keuze is aan jou!

Tip 1. Bepaal de hoofdfunctie van de tuin

Bepaal om te beginnen de hoofdfunctie van de achtertuin. Door het kleine oppervlak is er geen ruimte voor een grote eettafel, een luxe loungeset én een ruim grasveld om op te voetballen. Bedenk daarom van tevoren waar je de tuin het meeste voor gaat gebruiken. Neem deze functie als hoofdthema van je nieuwe tuin. Denk in termen als: loungen, dineren, sporten of planten/groenten kweken.

Tip 2. Accentueer de lengte of breedte

Een smalle tuin laat je groter lijken door juist de breedte te benadrukken. Dit doe je door te kiezen voor langwerpige tegels en deze in de breedte te leggen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een brede, maar ondiepe tuin. Je creëert meer lengte door een schutting met horizontale planken te plaatsen en de terrastegels in een verticaal patroon te leggen.

Tip 3. Koop compacte tuinmeubelen

In een kleine tuin kun je het beste kiezen voor compacte meubelen. Een eettafel met dunne (maar stevige) poten en stoelen met een verfijnd onderstel. Als relaxen en loungen de hoofdfunctie is van jouw achtertuin, is het natuurlijk wel prima om te kiezen voor een grootse loungeset. Dit is nou eenmaal het middelpunt van jouw tuinontwerp. Zorg er wel altijd voor dat de tuinmeubelen de looproute niet verstoren.

Tip 4. Creëer hoogteverschil in de tuin

Met hoogteverschil creëer je meer diepte in een kleine tuin. Ook zorgt het voor een speels en sfeervol effect. Maak een opstapje, verhoog de plantenborders of wissel af met verschillende formaten planten. Als je zelf geen groene vingers hebt, is het slim om hier een hovenier voor in te schakelen. Leg je wensen bijvoorbeeld voor bij Grasengroenhoveniers.nl en laat een tuinontwerp op maat maken.

Tip 5. Maak gebruik van grote elementen

In een kleine tuin ben je snel geneigd om enkel kleine voorwerpen te gebruiken. Toch oogt het geheel veel rustiger en ruimtelijker als je grote elementen toevoegt. Denk aan een grote pot met een hoge plant of één grote tafel in plaats van 3 kleine.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply