25

Praktische tips voor een veilige kinderkamer

Een kinderkamer inrichten is ontzettend leuk. Je kunt een echte themakamer maken of je vooral richten op het kleurenpalet. Maar vergeet daarnaast niet om rekening te houden met de veiligheid. Dit is natuurlijk veel belangrijker dan een leuk interieur. Toch begrijpen we dat de kleine aandachtspunten soms over het hoofd gezien worden. Daarom delen we vandaag 6 praktische tips om de kinderkamer zo veilig mogelijk te maken.

Tip 1. Zet het bed niet naast het raam of de verwarming

De positie van het bed is erg belangrijk. Plaats het bij voorkeur niet vlak bij de deur of het raam. Op deze plekken kan het erg tochten. Ook kan een klein kind gaan spelen met de gordijnen of de ketting van de rolgordijnen. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Zet het bedje daarnaast niet tegen de verwarming om oververhitting of brandplekken te voorkomen.

Tip 2. Maak kasten vast aan de muur

Kinderen willen het liefst overal bovenop klimmen of aan trekken. Maak daarom de kasten stevig vast aan de muur. Van de kledingkast en boekenkast tot de commode. Pas daarnaast op met grote vloerlampen die om kunnen vallen. Haal deze uit de kamer of maak ze ergens aan vast.

Tip 3. Dek stopcontacten en kabels af

Het ligt erg voor de hand, maar misschien was je het toch vergeten: Dek in een babykamer of kinderkamer altijd de stopcontacten af met een plaatje of kinderbeveiliging. Werk daarnaast alle snoeren en kabels netjes weg.

Tip 4. Denk goed na over de opbergruimte

In een kinderkamer is veel opbergruimte altijd welkom. Denk er alleen wel goed over na waar je welke spullen opbergt. Is het binnen handbereik van je kindje? Leg er dan alleen zachte spullen in zoals beddengoed. De harde en ‘gevaarlijke’ spullen kun je beter helemaal bovenin opbergen. Een andere optie is om een slot op de kast te maken.

Tip 5. Zet geen giftige planten in de kamer

Planten zijn leuke decoratie, maar niet echt aan te raden voor in een kinderkamer. Kinderen gaan spelen met het losse zand en willen de bladeren waarschijnlijk zelfs even proeven. Dit kan heel gevaarlijk zijn, omdat veel kamerplanten giftige sappen bevatten. Wil je toch een botanische babykamer of kinderkamer inrichten? Zet de planten dan buiten handbereik en check altijd of ze giftig zijn.

Tip 6. Zorg voor een zachte ondergrond

Een geschikte vloer voor de kinderkamer is relatief zacht. Denk aan een PVC vloer, gietvloer of vinylvloer. Als je toch de huidige harde vloer wilt behouden, kun je de ondergrond zachter maken met een vloerkleed. Koop bij voorkeur een extra groot kleed zodat de randen wegvallen onder de meubels. Zo kunnen kinderen (en ook jijzelf) minder snel struikelen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply