11

Open trap of dichte trap: waar kies jij voor?

De trap is een belangrijk onderdeel van je woning. Het is natuurlijk functioneel, maar kan ook een echte blikvanger zijn in de hal of je woonkamer. Bij het uitkiezen van een nieuwe trap is het belangrijk om de overweging te maken tussen een open en een dichte trap. Vind je het nog lastig om deze keuze te maken? Lees dan hieronder zowel de voordelen als de nadelen door van beide soorten. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken en een trap aanschaffen die perfect bij de woning past!

Voordelen van een open trap

De voordelen van open trappen spelen vooral een grote rol wanneer het midden in je woning staat. Als voorbeeld nemen we een open trap in de woonkamer. Doordat je tussen de treden door kunt kijken, lijkt de kamer een stuk groter dan wanneer de trap dicht zou zijn. Het oogt ruimtelijk en niet te ‘zwaar’ in je interieur. Daarnaast kun je het perfect inzetten als een blikvanger. Bijvoorbeeld door het een contrasterende kleur te geven of uit te pakken met mooie trapbekleding.

Nadelen van een open trap

Jammer genoeg hebben open trappen ook een aantal nadelen. Het is belangrijk om hier van op de hoogte te zijn, aangezien je dan pas echt een goede keuze kunt maken. Een van de grootste nadelen is het warmteverlies in je woonkamer. De warme lucht stijgt op, waardoor het vooral in de winter lastiger is om de onderste verdieping op temperatuur te houden. Dit probleem kun je beperken door de woning extra goed te isoleren en gebruik te maken van vloerverwarming. Daarnaast moet je in gedachten houden dat open trappen minder geluidsdemping hebben dan gesloten trappen.

Voordelen van een dichte trap

De nadelen van een open trap komen terug als voordeel bij een dichte trap. Je profiteert dus van een goed warmtebehoud en van betere geluidsdemping in je woning. Daarnaast zijn gesloten trappen een stuk veiliger. Zeker voor ouderen en kleine kinderen.

Nadelen van een dichte trap

Een nadeel van een dichte trap is dat het erg robuust oogt en een kamer kleiner laat lijken. Een gesloten trap middenin de woonkamer is daarom vaak minder ruimtelijk. Dit kun je natuurlijk wel oplossen door te kiezen voor lichte kleuren en luxe trapbekleding. Ook goed om in gedachten te houden: gesloten trappen zijn een stuk duurder in aanschaf.

Weet jij na het lezen van alle voor- en nadelen welk type trap jouw voorkeur heeft?

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply