22

Van babykamer naar peuterkamer: zo pak je het aan

Hoewel een kindje na z’n 2e verjaardag officieel een peuter is, gaat de ontwikkeling natuurlijk altijd in hun eigen tempo. Als ouder kun je daarom het beste aanvoelen wanneer jouw kind klaar is voor de overstap van een babykamer naar een peuterkamer. Om de overschakeling wat makkelijker te maken, lees je hieronder een aantal praktische tips. Een peuterkamer inrichten doe je zo:

Ga van ledikant naar peuterbed

Het bedje speelt de grootste rol bij de overstap van babykamer naar kinderkamer. De eerste periode kun je de bodem van de ledikant op de laagste stand zetten. Maar zodra jouw kindje kan staan en over de rand heen wil klimmen, is het toch echt tijd voor een peuterbed. Bij een meegroeibed is deze overgang vaak eenvoudig. Je haalt het hoofdbord en voeteneind eraf en haalt de hoge zijhekjes weg. Vervang ze voor een laag zijhekje of laat ze helemaal weg. Heb je geen meegroei ledikant? Koop dan een speciaal peuterbed of maak direct de overstap naar een tweepersoonsbed met een laag zijhekje. Een peuterbed is geschikt voor kinderen tot een jaar of 5, maar een eenpersoonsbed is direct al een goede aankoop voor de lange termijn.

Ga bewust om met opbergruimte

Peuters zijn ontzettend nieuwsgierig en onderzoeken graag de hele kamer. Ga daarom verstandig om met de opbergruimte. Bewaar geen gevaarlijke voorwerpen in de onderste lades. Denk hierbij aan kleine dingen waar ze zich in kunnen verslikken, lotion of shampoo die ze maar al te graag willen opdrinken of gevaarlijke scherpe voorwerpen. Het klinkt heel logisch, maar het belangrijk om dit te checken. Maak kasten ook altijd vast aan de muur zodat ze niet om kunnen vallen! Daarnaast kun je een peuter op een speelse manier leren opruimen door juist een aantal opbergmanden binnen handbereik te zetten. Berg hier samen alle knuffels of het speelgoed in op.

Dubbel check de veiligheid

Over veiligheid gesproken: ga even langs alle stopcontacten en controleer of ze goed afgedekt zijn. Check of het raam veilig genoeg is, of er geen snoeren zichtbaar zijn en of de decoratieve planten in de kamer niet giftig zijn.

Meer tips over een veilige peuter kamer inrichten? Lees ons artikel: praktische tips voor een veilige kinderkamer

Creëer een fijne speelhoek

Bij de inrichting van een peuterkamer draait het natuurlijk ook om gezelligheid en plezier. Creëer daarom een fijne speelplek waar ze zorgeloos zelfstandig kunnen spelen. Leg een zacht kleed neer of maak een leuke kinderhoek met een aantal kussens en een zitzak.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply