39

De zes voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming is de laatste jaren enorm toegenomen. Het wordt al heel vaak standaard geplaatst in nieuwbouw woningen. Daarnaast wordt het ook vaak gedaan in woningen die opgeknapt of verbouwd worden. Waarom? Omdat vloerverwarming heel wat voordelen heeft! We noemen er zes in dit artikel!

1. Efficiënt

De meeste mensen weten wel dat warme lucht opstijgt. Maar wist je dat dat ook een van de grootste voordelen van vloerverwarming is? De warmte komt namelijk heel gelijkmatig uit de vloer omhoog. Daardoor wordt het huis keurig gelijkmatig verwarmd. Een probleem van radiatoren is dat de warmte al heel snel opstijgt, waardoor het huis niet gelijkmatig wordt verwarmd. Het is veel warmer vlakbij de radiator dan in het midden van de ruimte. Door deze manier van verwarmen werkt vloerverwarming bijzonder efficiënt.

2. Je bespaart gas

De gevoelstemperatuur wordt voor een groot deel geregeld door je voeten. Heb je warme voeten, dan voelt de rest van je lichaam ook warmer. Vloerverwarming zorgt ervoor dat je voeten als eerste warm worden. Daardoor heb je sneller een warm gevoel en kan de thermostaat wel 2 graden lager worden ingesteld. Dat lijkt weinig, maar in de winter bespaar je gemakkelijk 20% op je stookkosten!

3. Het werkt heel goed met een zonneboiler

Een zonneboiler verwarmd water met een paar graden. Als je CV ketel daarna het water tot heel hoge temperatuur moet verwarmen, is het rendement relatief klein. Maar wanneer je vloerverwarming gebruikt, hoeft het water in de ketel helemaal niet zo warm te worden. Het gevolg is dat het rendement van de zonneboiler veel duidelijker merkbaar is.

4. Vloerverwarming is onzichtbaar

Vloerverwarming wordt onder de vloer gelegd. Je plaatst er nog een vloer overheen, bijvoorbeeld laminaat of PVC. Daardoor zie je helemaal niets meer van de verwarming. Je hebt dus geen grote, lelijke radiators meer aan elke muur. Het is ook handiger met schoonmaken, bijvoorbeeld stofzuigen en dweilen. Super handig en je zult zien dat je huis er veel strakker uitziet zonder radiatoren. Zeker als je kiest voor bijzonder stucwerk op de muren.

5. Het behoeft geen onderhoud

Natuurlijk moet je CV-ketel regelmatig onderhouden worden. Maar de rest van het vloerverwarmingsysteem ligt keurig weggewerkt. Daar hoeft nooit iets aan te gebeuren. Je hoeft het niet schoon te maken, te schilderen of wat dan ook. En je hoeft de radiators ook niet de verwijderen als je de kamer opnieuw wilt schilderen. Al met al bespaar je zo heel wat werk in de loop der jaren.

6. Het is fijn voor mensen met allergieën

Als je allergisch bent is het winterseizoen niet zo fijn. De verwarming zorgt er namelijk voor dat de lucht in beweging komt. Stofdeeltjes dwarrelen rond. Zeker als je allergisch bent voor huisstofmijt kun je daar flink last van hebben door de verwarming. Gelukkig heb je dat probleem niet met vloerverwarming. De lucht blijft veel rustiger waardoor het stof keurig blijft liggen. Ook fijn bij het schoonmaken, want je zult merken dat oppervlakken (zoals tafels, kasten etc.) minder snel een dikke stoflaag ontwikkelen.

Vloerverwarming heeft heel veel voordelen. Helaas is er ook een nadeel: het is vrij prijzig. Als je het moet laten aanleggen door een professional kost het behoorlijk veel geld. Het is ook veel werk om vloerverwarming aan te leggen. Maar heb je de tijd en ben je een handige klusser? Dan kun je enkele duizenden euro’s besparen door het zelf te doen. Je koopt gewoon een los vloerverwarmingsysteem via Cvkoopjes en gaat zelf aan de slag. Zo verdien je de aanschafkosten nog veel sneller terug!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply