23

Minimalistisch leven: tips voor je interieur

Minimalisme: je leest er de laatste jaren steeds meer over. Maar wat houdt het precies in? En hoe kun je het toepassen in je interieur? In dit artikel delen we handige informatie en tips voor iedereen die interesse heeft om minimalistischer te gaan leven.

Wat is minimalistisch leven?

Er ontstaat nog vaak verwarring over wat minimalistisch leven nou exact is. Zo is een minimalistische levensstijl en minimalistisch interieur bijvoorbeeld niet per definitie hetzelfde. Om de verschillen wat duidelijker te maken, lees je hieronder twee korte samenvattingen.

Minimalisme levensstijl: Bij een minimalistische leefstijl draait het erom dat je bewust omgaat met jouw geld, tijd en energie. Je kunt bijvoorbeeld het minimalistische leven aangaan met jouw gezin door te ‘ontspullen’ en minder nieuwe dingen te kopen. Wellicht kun je hierdoor in een kleiner huis gaan wonen, geld besparen of zelfs helemaal zelfvoorzienend leven. Je kunt het zo groot of klein aanpakken als je zelf wil. Het belangrijkste bij deze bewuste levensstijl is dat je minder consumeert.

Minimalisme interieur: Een modern minimalistisch interieur is te herkennen aan een sober kleurenpalet, veel strakke lijnen, weinig decoratie en meubels met een strak design. Hoewel het prima samengaat met de minimalistisch levensstijl, hoeft het huis van een minimalistisch gezin er niet direct zo uit te zien. Het gaat hierbij dus enkel om de interieurstijl en niet om de leefstijl.

Minimalistisch interieur met warmte

Met een minimalistische levensstijl kun je zeker een gezellig en speels huis inrichten. Je creëert een warm minimalistisch interieur door veel houten elementen, ronde vormen en sfeervolle kleuren toe te voegen. Kijk maar eens naar het bovenstaande voorbeeld! Er staan relatief weinig spullen in de ruimte, maar het oogt niet kil en strak.

Minder spullen in huis

Bij deze moderne levensstijl is het belangrijk om te ‘ontspullen’. Dit houdt in dat je spullen weg doet (verkopen, doneren) en daarna net zo blij bent met minder spullen in huis. Je koopt minder nieuwe items en zorgt ervoor dat alles een goede opbergplek heeft in het interieur.

Minimalistisch leven en duurzaamheid

Bij een minimalistisch huis draait het ook om duurzaamheid. Omdat je minder koopt, kun je je direct beter richten op een duurzaam interieur. Probeer oude spullen te repareren en schaf nieuwe items aan van hoge kwaliteit.

Stap voor stap naar minimalisme in huis

Wil jij ook minimalistischer leven? Pak het dan stap voor stap aan. Je hoeft niet direct de halve inboedel te verkopen om goed bezig te zijn. Probeer vooral bewuste keuzes te maken en in de loop van de tijd spullen weg te doen. Als je de nieuwe levensstijl rustig integreert, is de kans groter dat je het op lange termijn volhoudt.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply