31

Met deze tips kun je minder plastic gebruiken in de keuken

Je hebt ongetwijfeld vaker gehoord dat het beter is om zo min mogelijk plastic te gebruiken. Dit is namelijk veel beter voor het milieu en eigenlijk noodzakelijk om onze mooie wereld te behouden. We willen er daarom vandaag ook wat extra aandacht aan besteden! We weten dat helemaal geen plastic gebruiken een lastige opgave is. Daarom geven we in dit artikel eenvoudige tips om minder plastic te gebruiken in de keuken. Als je begint met simpele stappen binnen een specifieke categorie, is de kans van slagen een stuk groter.

Hoe minder plastic gebruiken in de keuken?

Plastic minderen in de keuken doe je niet alleen thuis, maar ook in de winkels. In de supermarkt doe je bijvoorbeeld veel plastic verpakkingsmateriaal in je karretje. En vaak heb je het niet eens meer door! Met de onderstaande concrete tips voor minder plastic in de keuken kun je écht gericht aan de slag.

Tip 1: Koop minder voorgesneden groenten

We weten dat het lekker snel en makkelijk is, maar het is veel beter om zelf je groenten (en fruit) te snijden. Het kost maar een paar minuutjes extra en het scheelt weer een plastic zakje.

Tip 2: Koop groenten en fruit zonder plastic verpakkingen

Helaas wordt er in de supermarkt veel verse groente en fruit verpakt in plastic. Probeer te zoeken naar producten zonder plastic verpakkingsmateriaal of ga gezellig een middagje naar de markt. Hier is groente en fruit vaak ook nog eens goedkoper.

Tip 3: Neem herbruikbare zakjes mee naar de supermarkt

Heb je een supermarkt gevonden waar niet alles in plastic wordt verpakt? Super! Vergeet alleen niet om zelf een herbruikbaar zakje mee te nemen om alles in te stoppen. Het zou natuurlijk erg zonde zijn als je de losse appels alsnog zelf in een plastic zakje doet. Hetzelfde geldt trouwens voor brood en andere producten die los worden verkocht. Breng ook een goede boodschappentas mee waar je alle spullen in kunt vervoeren. Bijvoorbeeld eentje van canvas of jute.

Tip 4: Bewaar producten in glazen potten

Koop zo veel mogelijk producten met kartonnen/papieren verpakkingen of stop het in herbruikbare zakjes. Zodra je thuis bent kun je producten zoals gedroogde pasta, rijst, suiker en havermout gewoon opbergen in een glazen pot in plaats van plastic.

Tip 5: Kook minder met pakjes en zakjes

Kant-en-klaar maaltijden en samengestelde pakketten bevatten vaak veel plastic. Het is dus een betere keuze om zelf te gaan koken met versie ingrediënten. Dit is ook beter voor je gezondheid!

Tip 6: Gebruik zo min mogelijk plastic folie

Probeer in de keuken zo min mogelijk plastic folie te gebruiken door over te stappen naar glazen bewaarbakjes of andere duurzame alternatieven. Dit is een hele eenvoudige verandering.  

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply