41

Koken voor grote groepen: 5 tips

Misschien kook je een aantal keer per jaar een groot familiediner. Of je helpt in een bejaardentehuis als vrijwilliger. Of misschien wil je je eigen kleine cateringbedrijf opzetten. Wat je ook doet: zo af en toe, of misschien zelfs regelmatig, kook je voor grote groepen. En dat kan best spannend en ingewikkeld zijn. Hoe kun je zorgen dat alles goed verloopt en dat al je gasten worden voorzien van lekker eten? Deze 5 tips helpen je bij het koken voor grote groepen.

1. Handige apparaten

In je eigen kleine oventje kun je niet zomaar een ovengerecht voor 20 personen maken. Je zult hiervoor dus professionele apparatuur moeten hebben. Hetzelfde geldt voor je kookplaat – heb je wel genoeg ruimte voor alle pannen? Denk bij elk gerecht dat je wilt gaan klaarmaken eerst na over de apparatuur die je nodig hebt. Vergeet daarbij ook frituurpannen, keukenmachines en dergelijke apparaten niet! Bij Horecarama vind je betaalbare apparatuur die speciaal is ontwikkeld voor het koken voor grote groepen mensen. Een handige keukenopstelling is ook een must, want anders kun je niet praktisch koken voor een grote groep.

2. Pannen en ovenschalen

Ook je pannen en ovenschalen moet je aanpassen voor het aantal mensen waarvoor je kookt. Een gewone wok pan kan bijvoorbeeld eten bevatten voor zo’n 5-7 personen. Kook je voor een groep van 20 man, dan heb je al snel vier of vijf pannen nodig. Het is dan handiger om te gaan voor een professionele grote pan. Ook ovenschalen en dergelijke zaken kun je dan beter in XXL-formaat aanschaffen.

3. Het recept

Kies een recept dat realistisch is. In het begin zijn vooral soepen en koude buffetten een goede keuze. Later kun je misschien overstappen op bijvoorbeeld rijstgerechten. Het moeilijkst zijn uitgebreide diners met voor- en hoofdgerechten die bestaan uit veel verschillende recepten. Probeer al van tevoren te bepalen wat je in welke volgorde gaat doen. Een praktische tip: geef je gasten niet teveel keuzemogelijkheden, zodat het voor jou overzichtelijk blijft.

4. GN bakken: je beste vrienden

GN bakken, ook wel gastronorm bakken genoemd, zijn schalen waarin het eten warm kan worden gehouden. Je kent ze wel, want vrijwel alle cateraars gebruiken ze. Deze bakken zijn je beste vrienden bij het koken voor grote groepen. Je kunt hierin de meeste gerechten perfect op temperatuur houden zonder dat je risico loopt op aanbakken. Zo zorg je dat je meer tijd hebt voor andere zaken. Bovendien kun je op deze manier ook eten opwarmen dat je al van tevoren had gemaakt en in de koelkast bewaard.

5. Serveren

Zelfs als je alleen maar hoeft te koken, moet je toch een oogje houden op de mogelijkheden voor het serveren. Wil je alles op borden serveren? Dan is het handig als je de borden in de keuken alvast klaarzet en opmaakt. Wil je het eten serveren in buffetvorm, dan moet er een tafel zijn waarop je je GN bakken kwijt kunt. Vraag je ook af of de borden en het bestek passen bij de door jou gekozen gerechten. Het is bijvoorbeeld best storend als de gasten geen lepels hebben terwijl jij een rijstgerecht opdient, of wanneer ze gasten alleen platte borden hebben terwijl jij de soep wilt opscheppen.

Bij het koken voor grote groepen is er maar twee tips die echt heel belangrijk zijn: maak het jezelf niet te moeilijk en zorg voor goede voorzieningen. Je kunt niet voor grote groepen koken als je kampt met een te kleine koelkast of te weinig ruimte om goed te koken. Evenmin kun je voor grote groepen een 7-gangen diner klaarmaken als je daar geen ervaring mee hebt. Zorg dus voor een goede voorbereiding en maak het niet te ingewikkeld; dan moet koken voor een grote groep geen probleem zijn!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply