13

Help! Mijn kat krabt aan de meubels

Krabt jouw kat alle meubels kapot? Van de bank en de kast tot aan de zitting van de stoelen? Dan kun je waarschijnlijk wel een aantal tips gebruiken. Als interieurliefhebber wil je nou eenmaal dat de meubels er mooi uit blijven zien. Met de juiste aanpak kun je het gedrag afleren en verder voorkomen dat katten aan de meubels krabben.

Schaf een goede krabpaal aan

Hoe voorkom je dat katten aan meubels krabben? Door een goede krabpaal aan te schaffen! Het staat niet voor niets bij ieder baasje in de woonkamer. Let erop dat de paal stabiel staat en hoog genoeg is. Katten vinden het vaak fijn om zich helemaal uit te kunnen rekken tijdens het krabben. Ze doen het niet alleen om de nagels te onderhouden, maar ook ter ontspanning. Schaf daarom een krabpaal aan met een mandje waar ze ook heerlijk in kunnen liggen.

Krabplank aan de zijkant van de bank

Lijkt vooral de leuning of zijkant van de bank het doelwit te zijn? Dan mag een krabplank niet ontbreken. Dit plankje met sisaltouw bevestig je op het meubelstuk. Zo bescherm je de stoffering, maar kan jouw kat nog wel op zijn favoriete plek krabben. Je kunt de kat ook het bank krabben afleren door de plank op een muur te monteren of door katproof krabmeubels in de zithoek te plaatsen.

Lees ook ons artikel: Dit mag niet ontbreken in een kattenkamer

Katten krabben afleren met krabmeubel

Koop interessant krabspeelgoed

Laat jouw huisdier regelmatig spelen met krabspeelgoed. Dit soort kattenspeeltjes worden gemaakt van karton of touw. Zorg ervoor dat het een actief spelletje is of maak ze enthousiast door zelf mee te spelen.

Belonen in plaats van straffen

Wist je dat het beter is om goed gedrag te belonen dan slecht gedrag te straffen? Veel mensen gebruiken een plantenspuit om hun huisdier af te schrikken, maar dit heeft niet altijd het gewenste effect. Het is effectiever om de krabpaal, krabplank en het speelgoed aantrekkelijk te maken. Beloon ze bijvoorbeeld met catnip spray of een lekker snoepje zodra ze de nagels in het juiste voorwerp zetten.

Overweeg castratie of sterilisatie

Hormonen kunnen een belangrijke rol spelen bij het krabgedrag van katten en poezen. Een goede manier om kittens het krabben aan meubels af te leren, is door ze op jonge leeftijd te laten castreren of steriliseren. Dit kan al vanaf een leeftijd van 6 maanden. Na de ingreep zijn ze vaak minder rebels en zullen ze beter ‘luisteren’.

Op welke manier voorkom jij dat de kat of poes de meubels kapot krabt?

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply