34

Wat kun je doen bij het ontdekken van een lek?

Lekdetectie kan helpen op het moment dat er een lekkage in huis is gedetecteerd. Dat is op zich al vervelend, want waterschade is een nare vorm van schade. Bovendien lopen de kosten voor het repareren van een lekkage en de bijkomende herstelwerkzaamheden al snel op. Daarom wil je natuurlijk zo snel mogelijk een professional ter plaatse hebben op het moment dat de lekkage is ontdekt. Wanneer je sneller actie onderneemt, kan je wellicht nog veel ergere waterschade voorkomen. Meer weten over lekdetectie en wat je dient te doen na het ontdekken van een lek in huis? Lees dan deze blog.

Wat houdt lekdetectie precies in?

Een professionele loodgieter past lekdetectie toe op het moment dat hij de bron van een lekkage wil achterhalen. Wanneer je een lekkage in huis ontdekt, betekent dit niet dat de bron van het lek zich op diezelfde plek bevindt. De bron van een lekkage is altijd elders te achterhalen, doordat het water begint te stromen en de lekkage op een heel andere plek pas tot uiting komt. Vroeger diende men op gevoel een gat in de muur te maken, om te kijken of de lekkage daar was ontstaan. Je raadt vast al dat dit veel te hoge herstelkosten met zich meebracht. Vandaar dat de loodgieters hier iets anders voor hebben bedacht.

Lekdetectie zorgt er namelijk voor dat ze door je muur of plafond heen kunnen kijken, waar de bron van de lekkage zich bevindt. Hakken in muren of het afbreken van plafonds is hiermee verleden tijd. Hightech apparatuur als infraroodcamera’s en geluidsgolven detecteren het lek erg gemakkelijk.

Lekkage in huis

Welke maatregelen kun je het beste treffen?

Lekdetectie zetten ze niet alleen in voor het opzoeken van de bron van een lekkage. Ook warmtelekken kun je door middel van lekdetectie opsporen. Dus ook wanneer er problemen zijn met het verwarmen van je huis, kan lekdetectie helpen. Het belangrijkste wat je moet doen, na het ontdekken van een lekkage in huis, is zo snel mogelijk een loodgieter contacteren. Vang het water ondertussen op en sluit de hoofdkraan af. Probeer in ieder geval nooit zelf een lekkage te stoppen, als hier geen ervaring in is. De kans is namelijk groot dat er onbedoeld meer schade ontstaat.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply