23

Heg onderhouden en heg snoeien: tips

Wil je meer groen in de achtertuin verwerken? Vervang de houten schutting dan voor een mooie heg of haag. Hoewel de twee plantensoorten erg op elkaar lijken, wordt er wel een klein onderscheid gemaakt. Een heg is een dichte rij met struiken die je vrij laat groeien. Met een haag wordt vaak een rij struiken in een strakke vorm bedoeld. Binnen deze categorieën zijn er nog allerlei soorten verkrijgbaar. Ieder soort heeft andere eigenschappen en verschilt hiermee dus ook in onderhoud. In dit artikel lees je een aantal algemene tips die je bij de meeste heg- en haagsoorten kunt toepassen.

Haag en heg water geven

Een haag onderhouden is niet lastig, maar vergt wel de nodige aandacht. Gelukkig hoef je op het gebied van water weinig te regelen. In Nederland komt meestal voldoende regen uit de lucht waarmee de plant zichzelf kan onderhouden. Natuurlijk is het in een extreem droge periode wel verstandig om even bij te sproeien. Sproei bij voorkeur in de ochtend of avond wanneer de zon niet fel schijnt. Anders zal het water al snel verdampen.

Haag en heg voeden en bemesten

Om de struik aan te sterken (bijvoorbeeld na het planten), kun je de grond verrijken met voeding. Dit doe je door de grond rondom de heg of haag te bemesten. Zorg ervoor dat de mest niet direct op de plant terecht komt.

Haag en heg snoeien: wanneer?

Wanneer de heg snoeien? De beste periode om de plant te knippen, is afhankelijk van het soort. Over het algemeen is februari een goede maand om een heg of haag flink terug te snoeien. Heb je een bloeiende haag in de tuin? Wacht dan tot het voorjaar. Het belangrijkste is om de planten nooit te knippen zolang het nog vriest. Tussen eind juni en begin juli kun je de haag eventueel nog eens bijknippen.

Hoe vaak heg knippen?

Een haag of heg scheren doe je één of twee keer per jaar. Zo blijft het mooi in vorm en zal het goed dichtgroeien.

Correct haag snoeien: tips

Hoe kun je de heg het beste snoeien? In ieder geval niet met een kettingzaag uit de schuur. Voor een goed resultaat is het belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken. Je kunt de heg recht snoeien met een elektrische of handmatige heggenschaar. Kies een type waar jij het fijnste mee kunt werken. Een hoge haag snoeien doe je met een speciale heggenschaar op steel. Dan hoef je niet moeilijk te doen met een trap. Check tot slot altijd wat de correcte manier van snoeien is voor het desbetreffende soort dat in jouw tuin staat.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply