35

Een haag in je tuin planten?

Een haag als erfafscheiding van de tuin komt veel voor. Haagplanten geven veel privacy als je er drie per meter plant. Zo groeit er een mooie volle dichte haag! Er zijn vele soorten hagen! Groenblijvende of snel groeiend bijvoorbeeld. Het planten van haagplanten kan het hele jaar.

Haag in je tuin

De taxus.

Taxus baccata zoals de taxus in het Latijns heet. De naam heeft hij te danken aan het sterke hout. De taxus is een prima struik voor een haag. Het maakt niet uit of je een grote of kleine tuin hebt. Hij is namelijk heel gemakkelijk te snoeien. Daarom kun je hem klein en laag houden. De taxushaag is het hele jaar groen. Het is een sterke plant die heel oud kan worden. Doordat hij weinig onderhoud nodig heeft is het een makkelijk haag. Voor een mooie dichte haag plant je zo’n 3 struiken per meter.

Snoeien van de taxushaag.

Het hele jaar door kan de taxushaag gesnoeid worden, maar niet tijdens de vorstperiodes. Het beste is om het in het voorjaar te doen! Tijdens bewolkte weersomstandigheden. Omdat de taxus niet snel groeit is één keer per jaar snoeien voldoende. Natuurlijk kun je hem vaker snoeien als je hem laag wilt houden. Tijdens het snoeien is het verstandig om handschoenen te dragen, het is namelijk een giftige struik.

De taxus is zeer geschikt voor ‘vormgroei’. Dat betekend dat de taxus struik in vele vormen te snoeien is. Door de trage groei blijft het lang in vorm.

De taxus kan op elk grondsoort groeien. Ook maakt het niet veel uit waar hij geplant word, of het nu vollop in de zon is of half in de schaduw. Als je de struik net geplant heb is het wel belangrijk hem goed te verzorgen. Dit betekend vooral in het begin dagelijks water geven.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply