28

Zelf een houten schutting maken en plaatsen

Zelf een schutting maken en plaatsen is helemaal niet lastig. Er zijn online genoeg stappenplannen te vinden. Je kunt zelfs gebruik maken van een uitgebreide video tutorial. Maar voordat je hiermee aan de slag gaat, willen wij nog een paar algemene tips meegeven. Een paar aandachtspunten die vaak niet worden besproken of die je zelf over het hoofd ziet. Je leest het praktische advies in het onderstaande artikel!

Tip 1. Zoek een geschikt materiaal

Vaak wordt er in een stappenplan wel aangegeven hoeveel materiaal je nodig hebt, maar niet welk materiaal de beste keuze is. Wij raden aan om gebruik te maken van douglas hout. Deze houtsoort is perfect voor verschillende tuinprojecten. Van een schutting of schuurtje tot een mooie vlonder. Douglas hout is goed te bewerken en heeft een lange levensduur (10 tot 15 jaar). Je kunt deze levensduur nog verlengen door het te behandelen met beits of olie.

Tip 2. Maak de keuze tussen een deels of geheel dichte schutting

Bedenk van tevoren of je de schutting helemaal dicht wil maken of dat er een kleine doorkijk in mag zitten. Beide opties hebben een andere look en verschillende voor- en nadelen. Verdiep je dus eerst in deze mogelijkheden. Als je kiest voor een geheel dichte schutting, kun je gebruik maken van Zweeds rabat. Dit worden ook wel potdekselplanken genoemd. Je kunt ze heel gemakkelijk stapelen en laten overlappen.

Tip 3. Creëer een sterke basis

Vergeet niet om ook de basis van je schutting sterk en stabiel te maken. Zet stevige palen in de grond (bijvoorbeeld van 9×9 cm) en zet ze vast met cement. Vooral bij een dichte schutting is dit extra belangrijk. Deze vangt namelijk meer wind dan een schutting met doorkijk.

Tip 4. Maak een opening in de dichte schutting

Waait het erg hard in jouw tuin? Overweeg dan om een paar openingen in de dichte schutting te maken. Zet er op sommige plekken bijvoorbeeld een rasterschutting tussen (eventueel met klimplanten voor een groen effect) of maak een open ruitjes patroon aan de bovenkant van de houten schutting. Op deze manier is het risico dat de schutting omwaait een stuk kleiner.

Tip 5. Plaats de schutting niet strak tegen de grond

Zet de schuttingplanken of rabatdelen nooit strak tegen de grond. Laat er een opening tussen zitten van minimaal 5 centimeter. Anders zal de onderkant van de houten schutting op een regenachtige dag lang nat blijven en sneller beschadigen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply