23

Gordijnen schoonmaken: lees deze tips

Ruiken de gordijnen niet meer zo fris of zitten er vlekken op? Dan is het de hoogste tijd om ze schoon te maken. In dit artikel lees je hoe je dit schoonmaakklusje het beste aan kunt pakken. We delen tips voor verschillende soorten raambekleding. Niet alleen voor het reinigen van traditionele gordijnen, maar ook voor rolgordijnen, plisségordijnen, vouwgordijnen en jaloezieën.

Gordijnen schoonmaken

Wil je de gordijnen schoonmaken zonder wassen? Dan kun je gebruik maken van een kledingstomer. Hiermee geef je de stof een opfrisser, maar kun je geen vlekken verwijderen. Daarvoor moet je de gordijnen stomen met een stoomreiniger of naar de stomerij brengen. Een andere optie is om de gordijnen te wassen in de wasmachine (als dat past) of in de badkuip. Check hiervoor eerst de wasvoorschriften op het etiket. Zit er geen etiket aan? Vraag dan om advies bij de winkel waar je de gordijnen hebt gekocht. Tip: Bescherm de haakjes van de gordijnen tijdens het wassen met een waszakje of een stuk stof. Maak het stevig vast met een elastiek of touwtje. Zo kunnen de haken de stof niet beschadigen. Hang de gordijnen na het wassen direct op om kreuken te voorkomen.

Chemisch reinigen gordijnen

Omdat je waarschijnlijk zelf geen echte stoomreiniger hebt, kun je de gordijnen laten reinigen aan huis door een professional. Dit wordt ook wel chemisch reinigen genoemd. Er wordt gebruik gemaakt van een oplosmiddel dat vuil, stof en huisstofmijt verwijdert.

Rolgordijn schoonmaken

Bij hardnekkige vlekken kun je rolgordijnen en duo rolgordijnen schoonmaken met een stoomreiniger. Maar bij alleen wat stof is een licht vochtig doekje vaak al voldoende. Wil je van nare geurtjes afkomen? Dan kun je rolgordijnen reinigen en wassen met een mild sopje. Ook Luxaflex rolgordijnen en paneelgordijnen schoonmaken doe je simpelweg met een zachte microvezeldoek en een mild schoonmaakmiddel.

Plisségordijnen schoonmaken

Je kunt plissé gordijnen schoonmaken met een stofdoek en een handstofzuiger. Zorg er wel voor dat de stofzuigermond geen scherpe randjes heeft! Gemetalliseerde plissé gordijnen mag je niet reinigen met water.

Vouwgordijnen schoonmaken

In principe kun je veel vouwgordijnen schoonmaken in de wasmachine. (Check uiteraard weer eerst de wasvoorschriften op het label!) Alleen is het een rot klusje om daarna de stof, de baleinen en koorden weer op de juiste manier te bevestigen. We raden dit daarom niet aan. Het reinigen van vouwgordijnen gaat een stuk eenvoudiger met een mild sopje.

Jaloezieën en lamellen schoonmaken

Jaloezieën en lamellen zijn heel gemakkelijk schoon te maken met een licht vochtige doek en eventueel een mild sopje. Tegenwoordig zijn veel materialen vochtbestendig.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply