18

Eigen wijnkelder inrichten? Lees deze tips

Droom jij al jaren van een wijnkelder in huis en ben je van plan deze droom te realiseren? Dan kun je vast wel een aantal tips gebruiken! Hieronder lees je hoe je de wijnen het beste kunt bewaren en laten rijpen. Bij wijnkelder inrichting komt meer kijken dan je misschien in eerste instantie denkt.

Tip 1. Zorg voor de juiste temperatuur

Het zal je niet verbazen dat de temperatuur erg belangrijk is in een wijnkelder. De ideale temperatuur ligt tussen de 8 en 14 graden. Bewaar de wijnen liever iets te koud dan te warm.

Tip 2. Laat de temperatuur niet schommelen

Het is belangrijk dat de temperatuur is de wijnkelder constant is. Dit bereik je door de ruimte goed te isoleren. Een kelder is vaak al voorzien van dikke muren, maar bij een wijnkamer of een wijnkelder in de tuin moet je wellicht nog wat aanpassingen doen. Hang in ieder geval een thermometer op zodat je kunt checken of de temperatuur schommelt of juist stabiel is.

Tip 3. Let op de luchtvochtigheid

Naast de temperatuur, speelt luchtvochtigheid een grote rol. De ideale luchtvochtigheid voor een wijnkelder ligt tussen de 65% en 80%. Als het te vochtig is, kan er schimmel ontstaan. Maar een te droge omgeving is ook niet goed, omdat het de kurken kan uitdrogen. Zo komt er zuurstof bij de wijn en kan het gaan oxideren. Houd dit dus goed in te gaten en schaf eventueel een luchtontvochtiger of luchtbevochtiger aan.

Tip 4. Bewaar de wijnflessen liggend

Als je een wijnkamer gaat maken, moet je natuurlijk ook goed nadenken over de inrichting. Zorg ervoor dat alle flessen horizontaal kunnen liggen in een rek. Houten of metalen wijnrekken kun je gewoon kopen in de winkel. Heb je een kleine wijnkelder en lukt het niet om een efficiënte indeling te maken? Vraag dan hulp van een professional en laat een wijnkelder op maat maken.

Tip 5. Plaats de witte wijnen onderaan

Leg de witte wijnen altijd zo laag mogelijk. Onder in het wijnrek (dichter bij de vloer) is het nog iets koeler dan in de rest van de ruimte.

Tip 6. Laat zo min mogelijk licht binnenkomen

Licht heeft invloed op de kleur en smaak van wijn. Laat daarom zo min mogelijk daglicht naar binnen komen. Kies daarnaast voor lampen die geen warmte afgeven, zodat de temperatuur in de wijnkamer stabiel blijft.

Tip 7. Probeer trillingen te vermijden

Ook trillingen kunnen een negatief effect hebben op de wijnen. Wanneer je een wijnkelder thuis maakt, moet je dus geen wasmachine of vaatwasser in de buurt zetten.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply