23

Wat is het nut van een luchtbevochtiger?

Heb jij thuis of op kantoor wel eens last van droge huid of lippen of branderige en droge ogen? Dan bestaat de kans dat de ruimte waar jij je bevindt te droog is. Onder normale omstandigheden hoort de luchtvochtigheid binnen te schommelen tussen de 40 en 60 procent. Maar omdat steeds meer huizen en kantoren bijna te goed geïsoleerd zijn zakt de luchtvochtigheid onder de aanbevolen hoeveelheid. En niet alleen mensen ervaren klachten, ook meubels en vloeren kunnen er schade van ondervinden. Zo kunnen houten meubels uitdrogen en scheuren gaan vertonen. Door ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid weer op peil komt voorkom je niet alleen schade aan meubels, maar je zorgt er ook voor dat je lichaam minder gevoelig wordt voor infecties.

Wat doet een luchtbevochtiger?

Een luchtbevochtiger zorgt er met speciale techniek voor dat de lucht binnenshuis op de ideale waarde gebracht wordt en blijft. De diverse luchtbevochtigers die er op de markt verkrijgbaar zijn maken gebruik van diverse technieken. Er zijn onder andere bevochtigers die met het stoom van verwarmd water de lucht bevochtigen. Ook zijn er bevochtigers die ultrasone trillingen gebruiken om water te vernevelen dat vervolgens in de lucht wordt opgenomen. Weer andere modellen zuigen lucht langs speciale koudwaterfilters zodat het vocht in de lucht terecht komt. En dan zijn er nog apparaten die de lucht reinigen en van vocht voorzien door de aangezogen lucht langs het waterreservoir te trekken.

Hoe gebruik je een luchtbevochtiger op de juiste manier?

Hoe gebruik je een luchtbevochtiger op de juiste manier

Omdat een luchtbevochtiger water bevat dat niet in beweging is, bestaat de kans dat er schimmels en bacteriën ontstaan. Deze ziekteverwekkers kunnen uiteindelijk in de lucht terecht komen. Daarom is het belangrijk om je luchtbevochtiger regelmatig schoon te maken. Als je het apparaat elke dag gebruikt dan is het aan te raden om hem iedere derde dag te reinigen. Een prima tip is om een goed schoonmaakmiddel zoals gedistilleerde azijn te gebruiken om het waterreservoir grondig met een borstel te reinigen. Lees vooral de uitgebreide schoonmaak instructies waar elk soort bevochtiger over beschikt zodat je jouw apparaat zonder problemen iedere dag kunt gebruiken.

Extra tips

Om zo goed mogelijk gebruik te maken van een luchtbevochtiger kun je de volgende tips in acht nemen:

  • * Laat het apparaat voortdurend werken en verplaatst het niet te vaak
  • * Gebruik de hoogste, maar niet storende stand van de bevochtiger
  • * Houdt het waterreservoir in de gaten en zorg voor voldoende inhoud
  • * Zet de luchtbevochtiger op een centrale plaats op minstens 20 centimeter van de muur
  • * Zorg voor voldoende, maar niet teveel ventilatie

Andere factoren die een rol spelen bij de luchtvochtigheid zijn onder andere de buitentemperatuur en de materialen die zich in de ruimte bevinden. Zo heeft koude lucht minder capaciteit om vochtigheid op te nemen en materialen zoals hout nemen extra veel vocht op als zij uitgedroogd zijn. De eerste weken van het gebruik van een luchtbevochtiger merk je daardoor wellicht niet veel verschil.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply