43

Een slaapkamer op zolder inrichten: 6 tips

Heb jij het gevoel dat je huis te klein wordt? En wil je graag een extra slaapkamer maken? Dan is de zolder een logische plaats om dit te doen. De zolder wordt meestal niet volledig gebruikt. En vaak is er ook genoeg ruimte om er een slaapkamer te maken. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En wat kost het om een zolder om te bouwen tot slaapkamer? Dit zijn praktische tips waarmee jij een slaapkamer op zolder kunt inrichten.

  Slaapkamer op zolder inrichten 

Tip 1. Check of je genoeg ruimte hebt

Het klinkt gek, maar er zijn best veel mensen die beginnen te verbouwen zonder te kijken of dit wel de slimste optie is. Voor een slaapkamer heb je best wat ruimte nodig. Op zolder is vooral de stahoogte belangrijk. Je hoeft het bed niet perse onder het hoogste punt te zetten, maar je moet er wel rechtop in en uit kunnen. Bovendien is het vervelend als je je hoofd stoot zodra je rechtop gaat zitten. Heb je te weinig ruimte, dan kan een dakkapel uitkomst bieden.

Tip 2. Bereken de kosten voordat je begint

Een zolderkamer inrichten kan duur of goedkoop zijn. Dat hangt af van de grootte van de zolder, de staat van de woning en je eigen wensen. Het is verstandig om alle kosten vooraf goed op een rijtje te zetten. Denk aan:

  • Een dakraam kan erg prettig zijn. Niet alleen voor lichtinval, maar ook voor het krijgen van frisse lucht in de kamer en het afkoelen in de zomer.
  • Moeten er nieuwe wanden komen?
  • Alles afdekken met gipsplaat is het mooist
  • Dit is het ideale moment om te isoleren
  • De kamer moet geschilderd en misschien gestuct worden
  • Waarschijnlijk heb je ook nieuwe vloerbekleding nodig
  • En natuurlijk de inrichting van de kamer qua meubels

Neem de kosten ruim, want de kans is groot dat het toch wat duurder uitvalt dan je denkt.

 Grote slaapkamer op zolder maken

Tip 3. Strip de zolder

Nu ga je de zolder helemaal strippen. Je haalt hem eerst leeg en vervolgens haal je alle materialen weg die je niet nodig hebt. Oude planken moeten vervangen worden, oude tussenwanden wil je waarschijnlijk ook vervangen. Kijk altijd even of een wand dragend is voordat je hem gaat slopen. Nu je toch bezig bent kun je ook de toestand van je dak bekijken. Check vooral voor lekkages (donkere vlekken), houtworm (gaatjes in het hout) en houtrot. Het heeft pas zin om het dak weer netjes te gaan bekleden als je heel zeker weet dat je deze problemen niet hebt.

Tip 4. Elektriciteit, internet en water

Nu alles gestript is, is dit de ideale tijd om te kijken naar het elektra. Liggen er genoeg kabels naar boven? Waar ga je stopcontacten plaatsen? En hoe zit het met de verlichting? Waarschijnlijk wil je ook internet naar boven leggen. Met een glasvezel internet abonnement heb je een verbinding die goed genoeg is om meerdere ruimtes van een stabiele internetverbinding te voorzien. Je hebt dan wel een UTP- of COAX-aansluiting nodig in de slaapkamer. En misschien wil je ook wel stromend water op zolder, bijvoorbeeld voor een wastafel. Ook dit doe je het beste in het stadium waarin alles nog open ligt. Nu kun je overal goed bij en je hoeft veel minder te frezen om kabels en leidingen weg te werken.

Tip 5. Isoleren

Nu de slaapkamer is voorzien van al het leidingwerk, kun je hem gaan isoleren. Vooral dakisolatie is erg belangrijk. Je bespaart hiermee veel energie en de zolderkamer zal een stuk aangenamer worden. Zowel in de zomer als in de winter! Ga dus voor goede isolatie, dat scheelt ook in de energiekosten.

 Gezellige slaapkamer op zolder

Tip 6. De kamer maken

Nu ben je eigenlijk toegekomen aan het echt maken van de slaapkamer. Meestal plaats je een tussenwand van hout en gipsplaten om er een echte kamer van te maken. Daarna bekleed je de (geïsoleerde) schuine wanden en rechte muren met gipsplaten. Je kunt de naden stucen zodat je een gladde afwerking krijgt. Vervolgens kun je plafond en wanden van de slaapkamer schilderen. Bedenk van tevoren welke kleuren in de slaapkamer mooi zullen staan. Op de vloer kies je een mooie vloerbekleding. De stopcontacten worden netjes afgewerkt. Zo heb je een prachtige slaapkamer die je vervolgens helemaal naar smaak kunt inrichten.

Een slaapkamer op zolder inrichten is een hele klus. Toch is het wel een gemakkelijke manier om extra praktische woonruimte te creëeren. Je moet natuurlijk wel plaats overhouden om je spullen te bewaren. Meestal kun je aan de zijkanten van de zolder kasten plaatsen onder de schuine wanden. Deze ruimte kun je verder toch niet gebruiken omdat het zo laag is. Zo heb je niet alleen een heel mooie zolderkamer, maar ook genoeg praktische opbergruimte.

Show Comments

One Response

  1. Femke van Dijk 2 april 2019

Leave a Reply