54

een kerstspel met de feestdagen spelen

een kerstspel om uit te printen

Kerst zijn meestal dagen dat je met meerdere mensen doorbrengt. Genieten van de versiering, het eten en elkaars gezelschap. Meestal is er een moment op de dag die opgevuld kan worden met een leuke activiteit. Wel zo leuk om een kerstspel te spelen. Daarom…. op the-day-before-christmas allemaal spelletjes op een rij. Bijvoorbeeld ‘wie ben ik’, ‘scavenger hunt’ of ‘het gezelligste doe-kerst-spel. Je hoeft alleen de bijbehorende bijlage uit te printen, de spelregels te lezen en alle spullen bij elkaar te leggen…. en spelen maar!
Veel plezier met deze laatste #BDIYC met veel dank aan de grote organisator Ceciel van Badschuim!

countdown

de Bloggers DIY Countdown #BDIYC

het gezelligste doe-kerst-spel

Je hebt nodig:

2 of meer teams
een dobbelsteen voor ieder team
een opdrachtenblad ( familiespel kerst)  voor ieder team uitprinten
een puntenblad ( familiespel kerst puntenkaart)  uitprinten
potloden, papier en pen
een stopwatch

Zo speel je het

Verdeel het gezelschap in 2 teams, eerlijk verdeeld qua leeftijd. Is het gezelschap groot, verdeel het dan in meer teams. Zorg dat er minimaal 3 mensen in ieder team zitten. Allereerst gaan de teams het spel voorbereiden voor een ander team. Volg de beschrijving op het opdrachtenblad en bedenk leuke opdrachten.
Knip de kaartjes uit, vouw ze dubbel en verdeel ze over 6 bakjes. Zet er duidelijk bij om welke opdrachten het gaat, want als het team een 3 gooit met de dobbelsteen, is het de bedoeling dat ze een opdracht 3 gaan uitvoeren. Print genoeg puntenkaarten en geef ieder team er eentje.
Als al het voorwerk is gedaan, kan het spel starten. De teams spelen om de beurt de dobbelsteen en maken een opdracht uit het bakje. Is de opdracht goed volbracht, dan kunnen ze een ster inkleuren en hebben ze er een punt bij. Het kan zijn dat op een gegeven moment het bakje van de 6 leeg is, dan hebben ze pech en gaat de beurt voorbij. Stop het spel als de bakjes van een team leeg zijn, of als een team de afgesproken aantal punten heeft gehaald.

 

een kerstspel spelen

wie ben ik in kerststijl

een kerstspel: wie ben ik

Wie ben ik is een spel waarbij je ongezien een kaartje op je voorhoofd moet plakken. Vervolgens moet je raden welke persoon, dier of voorwerp op dat kaartje staat! Een heel eenvoudig spel waar je veel plezier aan kunt beleven. Ik heb het daarom omgebouwd tot een kerst-wie ben ik, je kunt het uitprinten in het bericht wie ben ik.

een kerstspel: scavenger hunt

Dit spel is een soort speurtocht waarbij je spullen moet verzamelen. Een scavenger hunt is eigenlijk veel makkelijker en actiever dan een speurtocht. De bedoeling is dat je heel veel dingen gaat zoeken en verzamelen die je op een lijst hebt meegekregen. Om te bewijzen dat je de dingen hebt gezien kun je de spullen mee laten nemen. Maar… nu je camera’s hebt op je mobiel, kun je ook op deze manier bewijzen toelaten. Je verdeelt het gezelschap in groepjes en dan heb je samen met je groepje alleen een speelkaart, een mobiel en een potlood nodig. De uitleg vindt je in het blogbericht scavenger hunt.

 

een kerstspel spelen

kerstbomen memory printen en spelen

een kerstspel: kerstbomen-memory

Om goed in de sfeer te komen, kun je het spel kerstboom-memory spelen. De jongste kinderen zullen het spel waarschijnlijk wel winnen…. Je kunt de kerstbomen-memory uitprinten en het spelen: ‘wie haalt de meeste setjes en is de winnaar van het spel…’. Je kunt de boompjes natuurlijk ook gewoon uitprinten en ze een leuke plek geven in je huis.

 

een kerstspel spelen

santa says op papier spelen

een kerstspel: santa says

Het spel Santa Says is eigenlijk hetzelfde als Simon says. Het is heel eenvoudig te spelen: iedereen moet doen wat de Santa zegt. Maar… ze mogen dit alleen doen als vooraf de woorden ‘Simon Says’ word gezegd. Het is vooral leuk als de Santa de muts van de kerstman op heeft en als je regelmatig van Santa wisselt. Het is ook leuk om Santa says te doen op papier. Je hebt dan allemaal dezelfde opdracht op papier die je tegelijk uitvoert. Ik heb een formulier bedacht met spelletjes met eenvoudige spelletjes. Deze pdf (santa says) kun je zo vaak uitprinten als je wilt.

Fijne en gezellige kerstdagen!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply