33

Duurzaam verwarmen met een speksteenkachel – binnen én buiten!

Speksteen is een bijzondere steensoort die alleen op bepaalde plaatsen in de wereld te vinden is. Al eeuwenlang zijn mensen bekend met het gebruik van speksteen, met name voor kachels. En dat is niet zo gek, want zelfs in deze moderne tijd zijn speksteenkachels nog razend populair. Ze zijn niet alleen erg efficiënt, maar ook erg duurzaam.

Massief versus bekleed

Een speksteenkachel is gemaakt van speksteen. Er zijn twee soorten: massieve speksteenkachels en beklede speksteenkachels. De massieve speksteenkachel is helemaal gemaakt van speksteen. Dit type kachel is enorm zwaar en robuust. Beklede speksteenkachels zijn anders: het zijn eigenlijk metalen kachels die afgewerkt zijn met een laagje speksteen. Ze zijn lichter, maar ook minder efficiënt. Eigenlijk zijn het geen echte speksteenkachels.

Hoe werkt een speksteenkachel?

Een echte speksteenkachel werkt heel effectief. Je stookt er een vuurtje in, waarna de warmte wordt afgegeven aan de kachel mantel. Deze geeft de warmte langzaam af aan de ruimte eromheen. Hoe massiever de kachel, hoe langzamer en stabieler de warmte wordt doorgegeven. Een groot voordeel is, dat de kachel heel lang warmte afgeeft. Na een paar uur stoken, kan de kachel nog urenlang warmte afgeven. Ook als het vuur allang gedoofd is.

Speksteenkachels voor buiten

Speksteen is een steensoort die ontzettend goed bestand is tegen temperatuursverschillen. Speksteen kan verhit worden tot heel hoge temperaturen, zonder dat de steen barst door de hitte. Dat maakt speksteenkachels ook ideaal voor buiten: de temperatuurverschillen hebben maar weinig invloed op de kachel. Bovendien kun je de kachel ook gebruiken als het buiten koud is: hij blijft efficiënt warmte afgeven en heeft zelf geen last van lagere temperaturen.

Een speksteenkachel of -haard

Het is overbodig te zeggen dat de speksteenkachel ook zeer geschikt is om binnenshuis te gebruiken. Wil je graag overstappen op duurzaam wonen, dan kun je een speksteenkachel zelfs gebruiken als enige verwarming in huis. Je kunt kiezen voor een massieve speksteenkachel of haard die op de plaats wordt gemetseld. Maar je kunt ook gaan voor een verplaatsbare speksteenkachel. Deze is meestal wat minder zwaar, wat wel handig is om hem te verplaatsen, maar de kachel ook iets minder efficiënt maakt.

Vriendelijke warmte

Het meest bijzondere aan een speksteenkachel is de typische warmte die hij uitstraalt. De meeste kachels en open haarden geven tijdens het stoken extreme warmte af. Bovendien ontstaat er vaak ook convectie-warmte: een luchtstroom in de kamer. Dat gebeurt bij een speksteenkachel in principe niet. De kachel geeft de warmte heel geleidelijk af, waardoor ook geen convectie ontstaat. De warmte wordt als het ware opgeslagen in het steen, waarna het langzaam wordt afgegeven aan de omgeving. Het is een bijzonder milde, vriendelijke warmte die extra goed is voor mensen met klachten als reuma en artritis.

De speksteenkachel is weer helemaal terug van weggeweest. De zware, verrassend zachte steensoort is heel fijn als kachel. Bovendien zorgt het voor efficiëntere verbranding van het hout, met minder rook en roet. Het is een duurzame optie om zowel binnenshuis als in de tuin te gebruiken. Een heerlijke verwarming waarmee je nog vele jaren vooruit kunt!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply