44

Open haard in huis: 4 dingen die je moet weten

Een open haard is natuurlijk ideaal voor de koude winteravonden. Maar ook in de zomer kan het gewoon ongelooflijk veel sfeer brengen. Maar een open haard brengt natuurlijk wel een gebruiksaanwijzing met zich mee. Hier vind je een aantal van de belangrijkste dingen die je moet weten met een open haard in huis.

1. Blijf hout stapelen

Een open haard heeft veel hout nodig – tenzij je een ‘nep haard’ op elektriciteit hebt natuurlijk. Probeer je hout stapel dan ook continu aan te vullen. Door voldoende hout op voorraad te houden hoef je tijdens koude wintermaanden niet op pad om nieuw hout te kopen. Heb je oud, houten meubilair staan? Neem dan even de tijd om het in stukken te hakken; het kan namelijk in veel gevallen gewoon als openhaardhout gebruikt worden. Openhaardhout kun je ook gewoon online bestellen. Wordt het gewoon gemakkelijk bij je thuis bezorgd en kun je direct de kachel aansteken!

2. Goed stoken

Het goed stoken van de open haard begint natuurlijk met het aanmaken van vuur. Probeer altijd met een klein vuurtje te beginnen. Door gebruik te maken van aanmaakhoutjes en eventueel aanmaakblokjes of briketten kun je het vuur gemakkelijk aansteken. Zorg voor een goede luchttoevoer door de kacheldeur bijvoorbeeld op een kiertje te zetten. Niet alleen zal je vuur zo sneller en beter blijven branden, het verbrandingsproces wordt ook een stukje schoner. Zodra het vuurtje gaande is kun je er je openhaardhout op beginnen te stapelen.

3. Kies het juiste hout

Niet alle soorten hout zijn geschikt voor de open haard. Geverfd hout is bijvoorbeeld absoluut not done; bij de verbranding hiervan zouden zomaar eens gevaarlijke, zware metalen vrij kunnen komen. Daarnaast is het ook belangrijk om droog hout te gebruiken – nat of vochtig hout zal namelijk heel moeilijk of zelfs helemaal niet branden. Probeer ook kranten, papier en karton zoveel mogelijk te vermijden. Het is wellicht brandbaar, maar daarbij ook erg slecht voor het milieu.

4. Denk aan een goede ventilatie

Vuur heeft natuurlijk voldoende zuurstof nodig om goed te kunnen branden. Probeer zowel de kachel als de te verwarmen ruimte dan ook altijd zo goed mogelijk te ventileren. Zet bijvoorbeeld (afhankelijk van de soort open haard) de ventilatieroosters van de kachel helemaal open en zet ook een raampje op een kier voor wat extra frisse lucht. Vergeet ook de klep in de schoorsteen en de luchttoevoer niet open te zetten. Hoe beter de verbranding, hoe minder schadelijke stoffen er uiteindelijk vrij kunnen komen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply