34

DIY: Zo help je een egel overwinteren in je tuin

De winter staat voor de deur. Dat betekent dat alle egels zich klaar gaan maken voor hun welverdiende winterslaap. Heb je al een schattige egel zien wandelen in je eigen tuin? Dan vraag je je misschien af hoe je ze een handje kunt helpen bij het overwinteren. In dit Do It Yourself artikel delen we een paar handige tips die je meteen kunt uitvoeren!

Handige weetjes over egels

Voordat we het uitgebreid gaan hebben over de tips, zetten we graag wat handige weetjes over egels op een rij.

Waar leeft een egel? Egels leven het liefst in een natuurlijke omgeving zoals een bos of park. Toch kom je ze ook regelmatig tegen in dorpen en zelfs in grote steden.

Wanneer kun je een egel tegenkomen? Egels zijn echte nachtdieren. Je ziet ze meestal dus pas als de zon ondergaat of als het nacht is. Overdag verblijven ze in hun nest of op een andere veilige plek.

Wanneer gaan egels in winterslaap? Egels houden hun winterslaap eind november/begin december. Meestal worden ze in april weer wakker en gaan ze meteen op zoek naar voedsel.

Waar slapen egels? Egels slapen het liefst op een veilige, rustige en afgeschermde plek. Verderop in het artikel lees je hier meer over!

Geef de egels extra eten

Voordat een egel aan zijn winterslaap begint, is het belangrijk dat hij genoeg heeft gegeten. Na de winterslaap kan een egel namelijk wel een derde van zijn totale gewicht verloren zijn! Je kunt de dieren dus zeker helpen door extra voedsel te geven. Geef ze bijvoorbeeld rauwe eieren, gedroogde meelwormen of nog liever speciaal egelvoer. Nat katten- of hondenvoer uit blik is ook prima. Geef ze geen droge brokken, want dit zet te veel uit in de maag van de egel. Zet ook nooit een schaaltje met melk in de tuin. Hoewel ze dit erg lekker vinden, is het helemaal niet goed voor ze!

Laat gevallen bladeren liggen

Creëer een beschut plekje in de tuin door alle gevallen bladeren op een hoop te harken. Leg hier eventueel nog wat dakpannen, takken of stenen bij voor extra bescherming.

Zet een egelhuis in de tuin

Nog beter: zet een egelverblijf in de tuin. Zo’n egelhuis is de ideale plek om een  nestje te maken! Vul een egelnestkast met bladeren, mos of hooi om het ze nog makkelijker te maken.  

Gebruik geen slakkenkorrels of insectenverdelgers

Denk er tot slot aan om geen slakkenkorrels, insectenverdelgers of ander gif te gebruiken in je tuin. Hier kunnen egels aan overlijden. Het is bovendien helemaal niet nodig als er egels in je buurt rondlopen! Het zijn hele nuttige dieren die luizen, pissebedden, rupsen, slakken en andere insecten eten. Egels helpen dus om je planten te beschermen tegen plagen. Gebruik liever ook geen netten en gaas voor je moestuin – hier kunnen de egels in verstrikt raken.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply