43

Zo maak je de tuin diervriendelijk tijdens de wintermaanden

Niet iedereen heeft dieren in huis, maar gegarandeerd dat je dieren in de tuin hebt! Nu hoef je voor de mieren, wormen, bijen en wespen weinig te doen, maar andere dieren kunnen je hulp goed gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van die leuke vogeltjes die zomers altijd door je tuin vliegen? Of die ene straatkat die altijd aan de deur staat te wachten op een handje brokken. Vind jij al dat leven in de tuin nou ook zo leuk? Volg deze tips om je tuin diervriendelijk te maken tijdens de wintermaanden!

dieren in de tuin
Bron afbeelding

Beschutting

Tijdens de herfst maken veel dieren zich al klaar voor de winter. Eekhoorns leggen voorraden aan, egels maken zich klaar voor de winterslaap en vogels gaan op zoek naar goede beschutting. Hier kun je ook na de herfst een handje in helpen! Creeer fijne, veilige, beschutte plekjes voor de vogels. Hang vogelhuisjes of ga zelf aan de slag met leuke DIY projecten. Zorg ervoor dat de creaties op een afgelegen beschutte plek hangen. Op deze manier kunnen de vogels zich gemakkelijk veilig voelen en hun wintermaanden beschut doorbrengen. Maar niet alleen de vogels, ook de grotere dieren in de tuin zoeken hard naar beschutting. Schaf een buiten hondenhok aan of timmer er zelf een in elkaar! Met een paar stevige planken met een dak en ingang kom je al een heel eind. Zorg wel dat ook het hok droog en beschut staat. Maak het eventueel nog aantrekkelijker door er een warme mat of dekentje in te leggen. Isolatiemateriaal kan ook zeker geen kwaad!

Tip: Meer egels in de tuin? Stapeltjes hakhout maken een ideale winterplek voor egels, maar ook voor kikkers, padden en salamanders!

winterslaap plaats voor egels
Bron afbeelding

Voeren

Over het algemeen kunnen de dieren in de tuin gemakkelijk voor eigen voedsel zorgen. In de wintermaanden mag er daarentegen wel wat bijgevoerd worden. Het is namelijk een stuk minder makkelijk om voedsel te vinden wanneer gras en tuin bedekt zijn met sneeuw. Ook de harde grond maakt het lastiger om hier de benodigde voeding uit te halen. Je kan gebruik maken van voedersilo’s- en tafels, of gevulde netjes van de dierenwinkel op een makkelijk bereikbare plek hangen. Je kan hele toffe stellages maken die niet alleen de dieren een handje helpen, maar decoratief ook nog eens een aanvulling zijn voor de tuin. Je kan van een oude kop en schotel al heel gemakkelijk een unieke voerplek maken! Voor de grotere (zwerf) dieren kun je voer kwijt in het buitenverblijf.

kop en schotel vogelvoer
Bron afbeelding

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply