22

Zelf een airco installeren? Hier moet je op letten

Heb je de grootst mogelijke moeite om jouw huis koel te houden op warme dagen? Dan wordt het in de zomer waarschijnlijk behoorlijk benauwd in huis. Geen pretje, want hierdoor slaap je misschien slecht. Daarom zoek je mogelijk naar een manier om jouw huis te koelen. Een airco biedt in dat geval uitkomst. Met dit apparaat is het binnen de kortste keren lekker koel in huis. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Dan kun je een specialist inschakelen om een airco te installeren. Je kunt dit apparaat echter ook zelf installeren. In deze tekst vertellen wij jou waar je op moet letten als je zelf aan de slag gaat met de installatie van een airco.

Voor welke airco kies je?

Voordat je aan de slag kunt met de installatie, moet je eerst een airco kopen. Voor wat betreft airco’s heb je tegenwoordig nogal wat te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld een mobiele airco kopen. Dit apparaat is voorzien van wieltjes, waardoor je hem makkelijk en snel verplaatst naar een andere ruimte. Bovendien heb je zo’n airco binnen de kortste keren aan de praat. Je hoeft namelijk alleen de stekker in het stopcontact te steken en de slang uit het raam te hangen.

Wil je een airco zonder slang? Dan kom je waarschijnlijk al snel uit bij een zogeheten split unit airco. Dit apparaat bestaat uit een binnen- en buitenunit. Deze units staan met elkaar in verbinding. Hierdoor wordt het aanvoeren van warme lucht en het afvoeren van koude lucht automatisch geregeld. Wil je dit apparaat naar behoren kunnen gebruiken? Dan moet je hem op de juiste manier installeren.  

Voor-welke-airco-kies-je

Waar bevestig je het apparaat?

Is jouw keuze op een split unit airco gevallen? Denk dan niet dat je deze niet zelf kunt installeren. De installatie is weliswaar lastiger dan het installeren van een mobiele airco, maar je kunt het wel degelijk zelf. Om het jezelf wat makkelijker te maken, raden wij je aan eerst de plek van het apparaat te bepalen. Hierbij moet je rekening houden met een aantal zaken. Kijk bijvoorbeeld naar de lengte van de leidingen. Je moet de binnen- en buitenunit immers wel met elkaar kunnen verbinden. Kies daarnaast altijd voor een plek waar je beide units probleemloos kunt bevestigen.

Lees de handleiding goed door voordat je begint

Ga je een airco zelf installeren? Lees dan altijd eerst de handleiding door alvorens je begint met de installatie. Hier staat namelijk in waar je allemaal rekening mee moet houden bij de installatie van de airco. Word je niet veel wijzer van de handleiding? Dan besluit je het er mogelijk maar op te wagen. Niet verstandig, want hierdoor installeer je het apparaat misschien op de verkeerde manier. Kijk liever eens op het internet of er filmpjes over het installeren van de airco te vinden zijn.

Zorg dat je over het juiste materiaal beschikt

Je hebt verschillende gereedschappen nodig om een airco te installeren. Zo moet je bijvoorbeeld een opening in de muur maken om de binnenunit met de buitenunit te verbinden. Daarnaast is het belangrijk dat je de airco op de juiste manier aan de muur bevestigt. Het apparaat moet straks immers wel veilig hangen. Welk gereedschap je allemaal nodig hebt? Dat staat vaak in de handleiding. Nog een extra reden om deze eerst goed door te lezen voordat je begint met de installatie van jouw airco.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply