23

DIY: Zelf een houten tafeltennis tafel maken

Heb je ruimte over in de garage, maak je een speelzolder voor de kinderen of zoek je gewoon nog iets leuks voor in de hal van het studentenhuis? Schaf dan een pingpong tafel aan! Het is een toegankelijke sport waar bijna iedereen plezier aan beleeft. Als je een beetje handig bent, kun je natuurlijk ook een houten tafeltennistafel zelf maken. In dit artikel leggen we uit hoe je dit Do It Yourself project het beste kunt aanpakken.

Zelf tafeltennistafel maken: wat heb je nodig?

Een pingpongtafel zelf maken hoeft niet lastig te zijn. Je kunt het namelijk zo ingewikkeld maken als je maar wil. Maak je de tafeltennistafel helemaal volgens de officiële afmetingen of gebruik je gewoon een oude keukentafel of tuintafel? De keuze is aan jou! Hieronder staat in ieder geval een lijstje met (eventuele) benodigdheden:

  • Grote MDF plaat/platen voor het speeloppervlak
  • Houten balken voor het frame + versteviging (bijv. 6 voor de breedte, 2 lange voor de lengte)
  • Stevige houten poten (6 of 8)
  • Gereedschap en klusbenodigdheden (zoals zaag, schuurpapier, schroevendraaier, waterpas, houtlijm, schroeven etc.)
  • Tafeltennisnet (of een houten plankje als ‘net’)
  • Verf of folie voor de afwerking

Officiële afmetingen van tafeltennistafel

Wil je een ping pong tafel maken voor de lol? Dan hoef je natuurlijk geen rekening te houden met de officiële afmetingen. Als je de sport serieus wil oefenen, is het wel handig om deze richtlijnen aan te houden. De officiële afmetingen die zijn vastgelegd door de International Table Tennis Federation zijn: 152,5 cm breed, 274 cm lang en 76 cm hoog. Ook voor het tafeltennisnet is er een vaste afmeting, namelijk 15,25 centimeter hoog. Het gaat dus echt om precisiewerk!

Stap 1: Bouw het frame

Ga je zelf de pingpongtafel maken vanaf het begin? Dan start je met het bouwen van het frame. Dit maakt de tafel stabiel en stevig. Alleen een MDF plaat op pootjes is namelijk geen succes. Maak een langwerpig frame waar het speeloppervlak op komt te liggen en monteer een paar balken in het midden voor extra ondersteuning.

Stap 2: Geef de tafeltennistafel poten

Bevestig vervolgens minimaal 6 dikke poten aan het frame. Als je alleen een paar dunne balken hebt, kun je er beter 8 onder plaatsen. Hoe steviger, hoe beter!

Stap 3: Bevestig het speeloppervlak

Draai het hele frame om en zet het op de poten. Als alles stevig aanvoelt, kun je de MDF platen erop leggen. Bevestig het met houtlijm en/of schroeven.

Stap 4: Maak de tafel waterpas

Check of de tafeltennistafel helemaal waterpas is en doe eventueel wat aanpassingen. Met een scheve tafel kun je geen eerlijke wedstrijd spelen.

Stap 5: Werk de tafeltennistafel af

Je kunt de houten tafel even opschuren en verder zo laten. Maar je kunt er ook voor kiezen om het af te werken met een (grond)verf of door folie aan te brengen.

Stap 6: Bevestig het tafeltennisnetje

Als je helemaal tevreden bent met het resultaat, kun je het tafeltennisnet (of een dun houten plankje) in het midden vastmaken.

Veel succes!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply